Van Jekermans tot Eyckermans: een nieuw spoor?

Heilig Grafkapel, Kanne (foto: Erf-Goed.be)
Heilig Grafkapel, Kanne (foto: Erf-Goed.be)

In en rond Maastricht vinden we tot in de 18de eeuw de naam Je(e)(c)kermans. Deze naam lijkt duidelijk afgeleid van het riviertje de Jeker dat door Kanne stroomt en in Maastricht uitmondt in de Maas

Een bekende telg is Herman Jekermans (1610-1679) van Neercanne die na een 3-jarige pelgrimstocht naar het Heilig Land in 1647 de kapel van het Heilig Graf bouwde te Neercanne (Kanne).

Bewijs van de equivalentie van de namen Jeckermans en Eckermans vinden we bij 3 generaties van de Familie Eckermans te Nuth, gelegen op ongeveer 20 km van Maastricht:


RAL-LvO 1758, 182r: Op 4 oktober 1728 deed Geurt Jeckermans, weduwnaar Barbara Maes, afstand van het vruchtgebruik van 133 kleine roeden akkerland “op de capuijnskuijl” onder Wijnandsrade en Nuth, grenzend aan Peter Snackers, Goris Goressen, Ercken Bemelmans en Joannes Waltmans. Vervolgens kon zijn zoon Adam Jeckermans, in tweede huwelijk met Elisabeth Boecholt, het land verkopen aan zijn zwager Joannes Douven, gehuwd met Helena Jeckermans, voor 133 gulden.
RAL-LvO 1758, 179r: Op 26 juni 1737 verkochten Peter Houben, gehuwd met Cornelia Maessen, mede voor zijn schoonzus Elisabeth Maessen, en Mathijs Aelmans, bijgestaan door zijn moeder Agnes Maessen, aan Joannes Douven, gehuwd met Helena Eckermans, hun drie delen in een weiland te Hunnecum onder Nuth, elk deel groot 24 kleine roeden, grenzend aan Geurt Eckermans, Peter Crijns, Jacob Ramaeckers en Joannes Maes. De delen van Peter Houben en Elisabeth Maessen kostten 28 stuivers, het deel van Mathijs Aelmans 35 stuivers per kleine roede.
[Bron: http://genwiki.nl/limburg/index.php?title=Eckermans]

We zien in de GenDaLim 6 databank dat bij diezelfde familie naast Jeckermans en Eckermans ook al de namen Eeckermans en Eijckermans genoteerd worden in verschillende vormen, o.a. voor dezelfde Helena Jeckermans als hierboven:

28-04-1701  Nuth    Geborene      Eckermans Maria Helena
20-01-1726  Nuth    Echtgen.      Eijckermans Helena
28-10-1727  Nuth    Moeder        Eeckermans Helena
17-03-1728  Nuth    Moeder        Eckermans Helena
20-03-1730  Nuth    Moeder        Eickermans Helena
22-12-1731  Nuth    Moeder        Eickermans Helena
10-02-1735  Nuth    Moeder        Eijkermans Helena
19-07-1737  Nuth    Moeder        Eijkermans Helena
30-07-1740  Nuth    Moeder        Eijckermans Helena
10-04-1758  Nuth    Getuige       Eekermans Helena
08-02-1772  Nuth    Overledene    Eeckermans Helena

Ook in de doopregisters van Maastricht vinden we de equivalentie tussen Jekermans en Ekermans:

Doop Maastricht 03-12-1680: Johan Jekermans, vaderJois Jekermans, moeder Catharinæ Hellebrants.
Doop Maastricht 10-12-1684: Mechteld Ekermans, vader Jois Ekermans, moeder Cath. Hellebrant.

[Bron: GenDaLim 6]

En ook in mijn eigen stamboom zijn de namen Eijckerman en Eeckerman equivalent. Onder andere mijn oudste bekende rechtstreekse voorvader Niklaas (†1741) wordt genoteerd als Eeckerman, Eckerman en Eyckerman in de parochieregisters en in de staten van goed van Kallo.

Was mijn verste voorvader Niklaas dan ook een Jekermans?

Cornelis Jekermans uit Maastricht en twee broers vochten met het Staatse leger in de Spaanse successieoorlog (1701–1714). Cornelis huwde in Bergen-op-Zoom, en was daar ook regelmatig gekazerneerd.

Misschien was één van die broers Nicolaes Eeckermans, die in 1714 vaandrig werd onder kapitein Jan Martijn de Plante (zie Zeeuwengezocht.nl). De Plante diende in het regiment van kolonel Verpoorte (zie Zeeuwengezocht.nl). Dit regiment was in 1726, het jaar dat Niklaas Eyckerman huwt te Kallo, gelegerd in Bergen-op-Zoom. (zie Milwiki.nl/dutchregiments).

Zijn vaandrig Nicolaes en Niklaas uit Kallo dezelfde persoon? Het is nog niet bewezen, temeer omdat er in die periode ook nog een Niclaas Eekeman (†<1727) was in Axel, dat ook in de buurt ligt (zie Zeeuwengezocht.nl). Deze Niclaas kan niet de Niklaas van Kallo zijn, maar zou eventueel wel vaandrig Nicolaes kunen zijn.

Ik ben dit verder aan het onderzoeken, dus wordt vervolgd….

Mocht u aanwijzingen hebben die mij kunnen helpen kan u reageren op dit bericht.

Update: De geboorte van Niklaas Eyckerman, mijn voorouder, is ondertussen gevonden in Melsele in 1694: “Nicolaus filius Adriani Eyckermans et Anna van Leuven”. Hij kan zeker niet dezelfde persoon zijn als de vaandrig onder de Plante. Mogelijk is hij wel een broer van Cornelis de Jekermans.

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.