Tools

Softwaretools of kortweg tools zijn handige programmaatjes om een specifiek probleem mee op te lossen.

Door mijn achtergrond als softwareprogrammeur schrijf ik soms dergelijke tools.

Spoorzoeker tools

Voor- en achternamen van elkaar scheiden

Een probleem dat ik regelmatig tegenkwam, en naar ik aanneem veel genealogische en heemkundige verenigingen die namenlijsten willen verwerken.
Ik maakte er een tooltje van dat iedereen online kan gebruiken, zelfs lijsten van 10.000den namen kunnen in enkele seconden worden gesplitst: https://splitnames.petereyckerman.be/start

Bidprentjes automatisch indexeren

Deze tool haalt de naam van de overledene en de geboorte en overlijdensdata uit gescande bidprentjes (JPG of al dan niet ge-OCRde PDF). Vaak ook de plaats van geboorte en overlijden en de naam van de partner.

Namen worden correct herkend in ±80% van de prentjes, bijna 90% van de geboorte- en overlijdensdatums worden correct herkend. Het herkenningspercentage hangt natuurlijk af van de kwaliteit van de scans en van de kwaliteit van de OCR.

Het resultaat is een Excel-tabel (csv) die je snel kan overlopen om te controleren en aan te vullen aan de hand van de scans. Volledig indexeren gaat zo enorm snel.

Deze tool is niet online beschikbaar, neem contact op bij interesse.

Ik beschik ook over een snelle dubbelzijdige scanner (Fujitsu fi-6670A) waarmee je heel snel hele pakketten bidprentjes scant.

Onmisbare tools van anderen