Emigranten naar Canada

Op de Canadese passagierslijsten van de haven van Halifax, Nova Scotia van april 1914 vinden we de Vlamingen Emile en Martha Eyckerman terug. (deze lijsten zijn beschikbaar op Ancestry.com, je kan er gratis in zoeken maar je moet registreren en betalen om de documenten te kunnen zien)

De lijst bevat heel wat interessante informatie: zo waren ze resp. 25 en 24 jaar oud. Emile was klerk van beroep, Martha was zijn vrouw. Ze konden beiden lezen en schrijven en ze waren van plan om permanent in Canada te blijven. Ze hadden 200 $ op zak en ze gingen met de Canadian Pacific Railway verder het binnenland in. Hun bestemming is aangegeven als Winnipeg, Manitoba.

Ze vertrokken dus met de zogenaamde eerste emigratiegolf, vanaf 1900 tot de eerste wereldoorlog, naar de prairieprovincie Manitoba, voornamelijk om te gaan “boeren”. Er zou nog een tweede golf volgen in de jaren twintig en een derde van 1946 tot 1961 naar Ontario en Québec. [Bron: “Go West” tentoonstelling, Vlaamse Emigratie naar Canada, door Wilfried Journée]

Er werd in Vlaanderen actief geronseld om te emigreren, bijvoorbeeld in café’s. Canadian Pacific (CP) had agenten in verschillende europese landen zoals Engeland, Ierland, Schotland, Frankrijk and Belgie [Bron: Library and Archives Canada]. Immigranten kochten dikwijls een pakket dat de passage op een CP schip, de reis met een CP trein en een stuk land bevatte. Land kostte $2.50 of meer per acre. [Bron: WikiPedia]

Het gaat vermoedelijk om Emile Francois Eyckerman (°5-12-1891 Hamme, Kaaldries), zoon van Petrus Eyckerman en Cecilia Adèla De Lentdecker. Zijn leeftijd komt weliswaar niet exact overeen, hij zou 22 ipv 25 jaar geweest zijn. Dan zou Emile een nonkel zijn geweest van Piet.

Update 29 maart 2010:
In de British Columbia death index vinden we het overlijden van Martha (2-12-1984, 94 jr.) en Emile John (15-6-1960, 70 jr.) in resp. Victoria en Sydney, British Columbia, Canada. Hun achternamen zijn hier ‘Eyckermans‘. Ze zijn dus heel Canada doorgereisd tot aan de Stille Oceaan. Ze hebben daar vrijwel zeker kinderen gekregen, want via Google en de Canadese telefoongids vinden we Kathy, Damon, David en Leo Eyckermans in Sidney, Victoria en het nabijgelegen Saanichton.

Update 16 september 2010:
In de “British Columbia Death Registrations” op FamilySearch vinden we meer informatie:
Blijkt dat Emile John Eyckermans, zoon van John Eyckermans en Marie Wouters, geboren is op 28 januari 1889 in Antwerpen en gehuwd met Martha Decoster. Het waren dus al van in het begin Eyckermans, de passagierslijst had mij op het verkeerde been gezet.
In de Canadian Naturalization Database 1915-1932 vinden we hun naturalisatie op 25 oktober 1930. Ze wonen dan in Winnipeg, Manitoba, zoals op de passagierslijst stond aangegeven. Emile is op dat moment kleermaker.

Naturalisatie Canada 1930
Naturalisatie Canada 1930

Ze zijn blijkbaar nog terug naar België gekomen in 1952. Dit valt af te leiden uit de registratie van een transit in New York (via Ancestry.com). Ze komen op 21 juli 1952 in New York aan van Amsterdam op de “Ryndam”. Ze zijn ondertussen verder naar het Westen gemigreerd en wonen in Sidney, Vancouver, waar Emile ook zal overlijden.

1952 New York-Vancouver transit
1952 New York-Vancouver transit

Als over Emile en Martha en hun nakomelingen meer bekend is in de betreffende familie dan hoor ik het graag.

Zij zijn trouwens niet de enige Eyckermannen die naar Canada geëmigreerd zijn. Jean-Pierre Eyckerman en zijn zus Marie-Rose, kinderen van Arthur Eyckerman en Georgette Vandenbussche (van een tak van de familie, waarvan een deel naar Charleroi verhuisde) emigreerden naar Canada op het einde van de jaren ’60, o.a. om de Expo in 1967 in Montreal te zien. Zij en hun nakomelingen wonen nog steeds in Montreal.

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.