Piet Eyckerman In Memoriam

Piet Eyckerman ligt mee aan de basis van mijn stamboomonderzoek.
Ik geraakte in de loop van de jaren ’90 geïnteresseerd in mijn stamboom via mijn grootvader. Hij wist ook te vertellen dat een Eyckerman uit Antwerpen ooit met een stamboom was beziggeweest. Dat bleek later Piet geweest te zijn. Zijn zoon bracht mij in 1999 in contact met hem en tot mijn grote verassing bezorgde hij mij een stamreeks tot aan Niklaas Eyckerman (gestorven in 1741 in Kallo) en met vermoedens van een voorouder met de naam Eeckman in Lillo omstreeks 1605.

Hij deed dit onderzoek in de jaren ’70 en hoewel ik de stamboom verder in de breedte heb uitgebouwd en er zo goed als alle levende Eyckermannen in heb kunnen onderbrengen ben ik voor mijn stamboom nog steeds niet met zekerheid verder in de tijd kunnen doordringen dan Niklaas.

Dit in memoriam verscheen in de Gazet Van Antwerpen van 24-02-2007, ik heb er enkele links en opmerkingen in cursief aan toegevoegd:

Piet Eyckerman hielp vijftig jaar doe-het-zelvers

ANTWERPEN, BRASSCHAAT – Op 11 februari overleed op 86-jarige leeftijd Piet Eyckerman, die gedurende vijftig jaar doe-het-zelvers in Antwerpen aan hun materiaal hielp. Eyckerman was tweemaal getrouwd en had zeven kinderen en zestien kleinkinderen.

Het laatste jaar van zijn leven bracht Piet Eyckerman door in Brasschaat. Hij werd op 22 juni 1921 geboren in Antwerpen. Daar stapte hij op 25-jarige leeftijd in de zaak van zijn vader [Albert °1888, Hamme – †1979, Antwerpen]. In ’t Zonneke werd gesticht in 1890 door grootvader Eyckerman [Petrus °1848, Hamme – †1938, Antwerpen] en bevindt zich in de Sint-Jorispoort in het centrum van Antwerpen. In deze zaak kon de doe-het-zelver terecht voor ijzerwaren, bouw- en meubelbeslag. Alles kon je er vinden. Piet Eyckerman maakte van de zaak zijn levenswerk. Dochter Reyne zet nu de traditie verder.

Piet Eyckerman had in Brasschaat een buitenverblijf, waar hij graag tuinierde. De natuur en vogels waren enkele van zijn passies. Hij was ook medeoprichter van Groenzorg Eyckerman in Schoten.

“Vader was een streng maar rechtvaardig man. In zijn vrije tijd speelde hij vroeger bij het Jeugdtheater, en later bij het Reizend Volkstheater”, vertelt dochter Reyne. [zie ook Piet Eyckerman, acteur in 1948]
Na de dood van zijn eerste vrouw, Mia Verhaeren, hertrouwde Piet Eyckerman met Wiske De Krock. Het samengestelde gezin telde zeven kinderen. Zijn oudste dochter overleed op 43-jarige leeftijd.

Een andere tak van de familie Eyckerman [de kinderen van Piet’s broer, Albert] stichtte in 1952 aan de Bredabaan in het centrum van Brasschaat de zaak Eyckerman, die intussen is verhuisd naar de Kapelsesteenweg in Ekeren en bekendstaat onder de naam Machineland Eyckerman.

De uitvaartdienst voor Piet Eyckerman werd gehouden op zaterdag 17 februari in de Sint-Antoniuskerk in het centrum van Brasschaat. Daarna werd hij ter aarde besteld in de familieconcessie op de begraafplaats Brasschaat-Rustoord aan de Max Hermanlei.

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.