Waarom stamboomonderzoek?

 • Ik wil iets nalaten voor mijn nageslacht, mijn familiegeschiedenis vastleggen.
  • Ik wil mijn vader/moeder ermee verrassen
  • Ik wil aan mijn kinderen hun afkomst doorgeven
  • Ik zoek een origineel geschenk (verjaardag,  jubileum, …).
 • Ik ben nieuwsgierig naar mijn voorouders en mijn plaats tussen hen.
  • Ik wil weten wat mijn plaats is in de geschiedenis van mijn familie.
  • Ik wil meer weten over mijn afkomst en familiegeschiedenis.
  • Waar komt mijn achternaam vandaan?
 • Ik wil opheldering over bepaalde voorouder(s) of familieverhalen.
  • Ben ik familie van die bekende persoon?
  • Ik wil weten of dat familieverhaal klopt.
  • Heb ik adellijke voorouders?
  • Ben ik familie van mensen met dezelfde of een gelijkaardige achternaam?

Ik ben u graag van dienst bij het oplossen van uw vragen.

Hebt u interesse of wil u meer weten? Neem contact op via spoorzoeker@petereyckerman.be  of gebruik het contactformulier hieronder.

Wil je eerst meer weten over mij? Kijk dan even op Over mij.

Naast je stamboom laten opzoeken kan je ook:

Hieronder een meer gedetailleerde uitleg over stamboomonderzoek.

Ik wil mijn stamboom laten opzoeken

Je wil meer weten over je voorouders? Wie ze waren, wat ze deden, waar ze woonden, waar ze vandaan komen?
Je wil weten of die familielegende klopt?
Kortom, je wil je stamboom opmaken, je voorouders opzoeken, maar je hebt geen idee hoe eraan te beginnen, wat op te zoeken in welk archief, je kan het oude schrift niet lezen, je wil geen fouten maken, je hebt geen tijd om het zelf te doen, …

Je kan investeren in een stamreeks van je directe voorvaders (paternaal) of voormoeders (maternaal) in rechte lijn. Dus de lijn van je familienaam: vader, grootvader, overgrootvader, betovergrootvader, … OF de vrouwelijke lijn: moeder, grootmoeder, overgrootmoeder, betovergrootmoeder, …

Een andere mogelijkheid is een kwartierstaat met ál je voorouders (ouders en alle 4 grootouders, 8 overgrootouders, 16 betovergrootouders, …), meer informatie verder op deze pagina.
Ik help ook bij specifieke onderzoeksvragen om uw stamboom verder uit te breiden of bepaalde personen of verwantschappen verder te onderzoeken.

Ik kan je familiedocumenten en foto’s digitaliseren, in het kader van breder onderzoek of als opdracht op zich. Heb je veel bidprentjes? Die kan ik nagenoeg automatisch indexeren.

Stel je vraag via het formulier hieronder dan laat ik je weten hoe ik je kan helpen en welke investering dat betekent. Lees mijn Privacy Verklaring.

Hoe verloopt een stamboomonderzoek?

Om aan onderzoek voor een stamboom te beginnen zijn bij voorkeur gegevens nodig van voorouders die meer dan 100 jaar geleden geboren zijn (deze regels gelden in België, in Nederland zijn de termijnen veel korter). Omwille van de privacy kunnen archieven van recentere datum niet zomaar ingekeken worden, tenzij het je eigen voorouders betreft.

Dat betekent dus dat je eerst in je eigen familie op zoek moet naar zo veel mogelijk namen, data en plaatsen van geboorte, huwelijk (en overlijden) van je ouders/grootouders/overgrootouders. Trouwboekjes kunnen daarbij heel nuttig zijn, en natuurlijk ook de herinneringen van je ouders en grootouders.
Geraak je hiermee niet ver genoeg dan begeleid ik je bij het zelf opvragen van de nodige akten die jonger zijn dan 100 jaar.

Met die gegevens van je oudste bekende voorouder kan ik dan in de archieven gaan zoeken naar je verdere voorouders. Mits er geen tegenslagen zijn zoals verloren gegane archiefstukken, verhuis vanuit een onbekende gemeente, een vondeling, of iets dergelijks, kunnen we normaal gezien vrij vlot teruggaan tot de 17de eeuw. Hoeveel generaties we terug gaan hangt ook af van je interesse en je budget.
In eerste instantie gebeurt het onderzoek in de registers van de burgerlijke stand en de parochieregisters. Afhankelijk van de nood of van je interesse kan dat uitgebreid worden naar andere bronnen.

Ook als we in het buitenland terecht komen kunnen we nog verder gaan, ik heb ook ervaring met stamboomonderzoek in Nederland, Frankrijk en Duitsland.

De tijd die nodig is voor het archiefonderzoek en de verwerking bepaalt de kostprijs. Dit hangt onder meer af van wat u juist wenst:

Sommige mensen zijn vooral geïnteresseerd in een kwartierstaat. Dat is een stamboomonderzoek in de breedte, waarbij al je voorouders zowel langs de mannelijke als de vrouwelijke kant worden opgezocht.

Stamboomonderzoek - Kwartierstaat
Kwartierstaat
Stamboomonderzoek - Stamreeks
Stamreeks

Andere mensen zijn meer geïnteresseerd in een stamreeks. Dat is een stamboomonderzoek in de diepte, waarbij we meestal langs de mannelijke lijn, de familienaam dus, in rechte lijn zo ver mogelijk terug in de tijd gaan. We zoeken dan je vader-grootvader-overgrootvader-betovergrootvader-etc… telkens met hun echtgenotes en eventueel de kinderen die elk koppel kreeg.

Een derde mogelijkheid is om van één voorouder (meestal de oudste voorouder die via de stamreeks gevonden is) hetzij alle nakomelingen op te zoeken, hetzij alle mannelijke nakomelingen. Dit wordt resp. parenteel en genealogie genoemd.

Het ene sluit het andere niet uit, en alle manieren kunnen gecombineerd worden: bijvoorbeeld je kwartierstaat tot 4 generaties terug, aangevuld met de stamreeks van je rechtstreekse voorouders in mannelijke lijn en met een parenteel vanaf je grootvader.

Als je min of meer weet wat je wil en je hebt de nodige gegevens verzameld dan kan ik beginnen.

Het resultaat van het stamboomonderzoek wordt digitaal geleverd in PDF en/of MS-Word formaat. Je krijgt uiteraard je stamboom, met alle gevonden gegevens en geraadpleegde bronnen. Daarnaast krijg je ook digitale afbeeldingen van alle gevonden akten. En tenslotte krijg je je stamboom in GEDCOM formaat, een internationale standaard voor de uitwisseling van genealogische gegevens. Hiermee kan je je stamboom in alle goede stamboomsoftware bekijken en aanvullen met eigen onderzoek.

Hebt u interesse of wil u meer weten? Neem contact op via spoorzoeker@petereyckerman.be  of gebruik het contactformulier bovenaan deze pagina.

Meer over mezelf en de spoorzoeker blog.

Peter Eyckerman
Leugenberg 147
2180 Ekeren
België

email: spoorzoeker@petereyckerman.be
gsm: 0484 /15 69 87
btw: BE 0836.578.973