Mathilde De Jaer uit Leuven – een reproductie in platinadruk ca. 1913

Hieronder een bruine platinadruk, met een voor platinadruk (en andere platina getonede afdrukken) typisch “spookbeeld”. De foto is gemaakt door Eugène Boute, die vanaf 1913 in de Avenue Louise 41 …

Foto_07_771

Snelfotografie in België

Snelfoto’s (stickybacks, American Automatic Photography, Tip-Top, …) waren een internationaal fenomeen van 1912 tot ca. 1920. In België stopten de meeste zaken bij het begin van de Eerste Wereldoorlog of …

Zilvering onthult extra dimensie bij verhaal van foto

Deze foto, genomen door Edmond Sacré (fotograaf in de Kalanderstraat 1 te Gent tussen 1892 en 1921), vertoont heel sterk verval door zilvering, behalve op een kruisvormige plek. Zilvering is …

De platinadruk – een lijst van Belgische fotografen

Platina/palladiumdruk (platinotypie) De uitvinding van de platinadruk dateert van 1873. Vanaf 1880 waren platinapapieren voor bruine platinadruk commercieel te koop en vanaf 1892 voor zwarte platinadruk. [1]

Factuur aan Camiel Cogen, fotograaf in Gent, 1892

Ik vond een factuur uit 1892, op naam van Camille Cogen, voor aankoop van bedrukte kaartjes voor cartes de visite en carte album (kabinetkaart). Ze werden gedrukt bij W. Hermann …

Bidprentjes digitaliseren met het oog op automatische verwerking

Hoe maak je de informatie in je collectie bidprentjes beschikbaar voor jezelf en voor anderen? Met andere woorden, hoe ga je je collectie ontsluiten? Naast indexeren, is digitaliseren het beste …

Getest en vergeleken: digitaliseren met de smartphone (voor OCR)

Als je denkt aan digitaliseren dan denk je meestal meteen aan scannen. Maar met een digitale camera kan ook. Bijna iedereen heeft er wel één op zak: je smartphone. Maar …

Haal het maximum aan informatie uit doodsprentjes

Bidprentjes (doodsprentjes, rouwprentjes) zijn een heel belangrijke en interessante bron om genealogische informatie te verzamelen, zeker in de niet-openbare periode van de registers van de burgerlijke stand (laatste 100 jaar …

Vrouw met diabolo: een heel vroege kleurenfoto ±1907

Fotografisch procedé – autochrome Het autochrome procedé van de gebroeders Lumière was het eerste toegankelijke én commercieel succesvolle kleurenprocedé. En dat al in 1907! Deze autochrome glasdia is onregelmatig ontwikkeld …

Daguerreotypie-reproductie van portretminiatuur

Voor de meeste mensen is dit op het eerste gezicht een fotoportret in een medaillon. Maar als je beter kijkt zie je dat het eigenlijk geen fotografisch portret is, maar …