Fotohistorisch onderzoek : Oude familiefoto’s dateren

Een foto is een historische bron, en net als alle andere historische bronnen is het van groot belang om ze zo nauwkeurig mogelijk te dateren voor je er conclusies op baseert.

Carte-de-visite, ca. 1901-1903
  • Wanneer is die oude familiefoto of portretfoto genomen?
  • Wie staat er eigenlijk op?
  • Is dat nu mijn overgrootvader of mijn betovergrootvader?

Je vraagt het je wel eens af als je oude familiefoto’s in handen krijgt of een heel album of schoendoos aan oude familiefoto’s bezit.

Een nauwkeurige datering is de basis om te bepalen tot welke generatie de persoon behoort. In combinatie met je stamboomgegevens kan je dan met meer zekerheid bepalen wie er op de oude foto’s is afgebeeld.

→   Ik laat mijn foto door u onderzoeken

U heeft me werkelijk geweldig geholpen! Het is ongelofelijk wat voor informatie via u boven tafel is gekomen. Heel veel dank.

L.C. uit Wageningen.

Tips om zelf je oude foto’s te dateren

  1. Zoek de fotograaf op in de Directory of Photographers in Belgium of voor Nederland Photographers in the Netherlands (de meeste info uit het boek is terug te vinden in RKD Artists). De activiteitsperiode op een bepaald adres geeft meteen een idee in welke periode de foto genomen is.
  2. Bepaal het fotografisch afdrukprocédé. Een goede hulp is Graphicsatlas.org: de meest voorkomende afdrukprocédés voor familiefoto’s (commercieel bij de fotograaf en amateurfoto’s) zijn Albumen (Albuminedruk, ca. 1860-1895), Carbon (Kooldruk, ca. 1876-1894), Collodion POP en Gelatin POP (DCZ en DGZ, ca. 1894-1930) en Gelatin-silver DOP (OGZ, ca. 1900-2000. Dit is de gekende zwart-wit foto).
  3. Dateer de kledij. Vooral vrouwenkledij is hiervoor interessant, de mode evolueerde snel en er is veel documentatie over te vinden. Vertrek bijvoorbeeld op Wikipedia bij Victorian fashion en volg de links naar de verschillende decennia. Het geeft een idee, maar het is vooral Brits-Amerikaans georiënteerd. Terwijl onze mode vooral beïnvloed was door Parijs. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook cruciale verschillen.
    Op Fashion & Foundation, de website van de Nederlandse specialist kostuumgeschiedenis Dirk-Jan List, vindt je heel gedetailleerde studies van de Crinoline (1839-1871) en de Tournure (1868-1890), en nog veel meer interessants. Dit is onmisbaar materiaal voor een goed datering op basis van mode.
    Let op, trek niet te snel een conclusie want er zijn wel wat valkuilen!
  4. Bij welke gelegenheid werd de foto gemaakt? In combinatie met genealogische gegevens kan dat een heel nauwkeurige datering geven, denk aan communie, huwelijk of jubileum.
  5. De kartonnen drager van carte-de-visite type foto’s werd almaar dikker en groter, ook de grootte van postkaartfoto’s evolueerde in de tijd.
    Download gratis meethulp om snel en eenvoudig je eigen foto’s te dateren aan de hand van de afmetingen.
    meethulp-oude-foto-klein

    Download gratis meethulp
  6. Lees mijn bijdrage op Familiegeschiedenis.be – Bronnen: Familiefoto
  7. Koop mijn boekje: Inleiding tot dateren en identificeren van oude familiefoto’s.

    Koop e-book
  8. Roep mijn persoonlijke hulp in.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden, maar dit zijn de belangrijkste. Gebruik zo veel mogelijk benaderingen om te dateren, als het goed is zal de overlapping tussen de verschillende gevonden periodes een vrij nauwkeurige datering geven. 

Hebben de tips geholpen? Laat het weten in een reactie onderaan deze pagina of deel deze pagina met je vrienden.
Twijfel je aan je datering of heb je hulp nodig, kijk dan hieronder, ik help je graag.

Lezingen en workshops

Je kan mij boeken voor en lezing of workshop over fotodatering en identificatie.

Onderzoek naar een fotograaf

Je kan een onderzoek over een bepaalde fotograaf aanvragen. Ik ga dan op zoek in de nodige bronnen en archieven om een beeld van de fotograaf en zijn werkzaamheden te vormen.

Mijn onderzoek droeg o.a. bij aan het onderdeel over fotograaf A.J.L. Eyckermans in een boek over Geraardsbergse papiermakers, drukkers en fotografen, een deel van mijn onderzoek naar fotografen is opgenomen in de aanvullingen op de Directory of Photographers in Belgium van het FoMu.

Contacteer mij via spoorzoeker@petereyckerman.be.

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

10 gedachten over “Wie staat er op die oude foto?

  1. Beste Peter Eyckerman

    Zelf ben ik geen verzamelaar van oude foto’s maar heb mij altijd ge-interesseert aan alles wat foto betreft, ook heb ik je artikelen opgeladen over fotografie (zeer interessant)!
    Nu dat ik met pension ben heb ik tijd om daarover te lezen.
    Vroeger was ik fotograveur van stiel, begonnen in 1960, alles met de hand en nu hou ik me bezig op computer met fotoshop.
    Alles is nu mogelijk te maken met computer.
    Ook heb ik wel dertig jaar op Macintosh gewerkt, en nu thuis ook nog.

    beste groeten
    Daniel Nelissen

    1. Beste Daniel,

      het doet mij plezier dat u mijn artikels interessant vindt!
      Fotograveur, dat is tegenwoordig waarschijnlijk een verdwijnend beroep vermits alles nu met de computer gebeurt?

      vriendelijke groeten en bedankt voor uw reactie,
      Peter

  2. Hallo,

    allereerst mijn complimenten voor de mooie en interessante site. Sinds ik ben begonnen met genealogie (in 1998) ben ik ook bezig met het verzamelen van oude familiefoto`s. Ik heb al heel wat verzameld in de loop der jaren en van 99% heb ik achterhaald wie er op de foto`s staan. Fijn dat u middels deze website een handleiding aanbiedt voor iedereen en dat dit onderwerp ook voor anderen bekendheid geeft. Mijn grootste vondst is tot nu toe een foto van mijn betbetbetovergriootvader Arie Brenkman die al in 1867 stierf. Zijn foto zal dus wel van circa 1865 zijn, mogelijk een albumine procede.
    Nogmaals mijn complimenten.
    Vriendelijke groet,
    Peter van Rooden

    1. Beste Peter,

      dankuwel! ik ben echt gepassioneerd door het dateren en analyseren van oude familiefoto’s, maar dat had u al wel begrepen…
      Uw foto van voor 1867 zal inderdaad vrijwel zeker een albuminedruk zijn als het een carte de visite is.

      vriendelijke groeten,
      Peter

  3. leuke site en handig om fotos te dateren en fotos bij namen te voegen .
    enkel kon ik niet de meethulp downloaden .
    kan je me deze nog toesturen
    alvast bedankt en topie

    1. Beste Sven,
      bedankt!

      waarschijnlijk is de email met de downloadlink in uw spam/ongewenste mail/promotions map terecht gekomen. U kunt daar eens gaan kijken of dat het geval is.
      Ik stuur alleszins de downloadlink nog eens door via mijn persoonlijk emailadres.

      vriendelijke groeten,
      Peter

  4. Het lukt me niet om de meethulp te downloaden.
    Ik heb alle instructies correct uitgevoerd.
    Ik krijg alleen een klein kaartje, de meethulp, zoals die hierboven staat afgebeeld maar kan er niks mee.
    Zie ook niet hoe ik het moet gebruiken.
    Als ik in de rode balk boven aan op download nu de meethulp druk, dan komt er niks.

    1. Beste Marlies,

      je hebt het al in orde gekregen ondertussen, maar voor anderen die hetzelfde probleem hebben:

      Nadat je een email krijgt om je emailadres te bevestigen zal je kort daarna een email krijgen met de downloadlink voor de meethulp. Die komt meestal onmiddellijk, maar soms kan het even duren.

      Als je die mails niet krijgt kijk dan eens in je Spam of Ongewenste Email folder.
      En anders mag je mij steeds emailen (mijn adres staat helemaal onder aan de pagina).

      vriendelijke groeten,
      Peter

  5. Hallo Peter,
    Regelmatig maak ik gebruik van de lijst van fotograferen als ik tracht om wat oude foto’s te determineren. Maar momenteel heb ik een hersenbreker. Het nadeel is dat het gaat om een reeks begrafenisfoto’s van – vermoedelijk – vlak na de tweede wereldoorlog. De fotograaf Nédée uit Kontich maakte deze foto’s, maar we krijgen maar geen zicht op wie er begraven werd (geen gewone mens, aan de koets en de bloemen te zien) en waar. Ik heb 1 beeld uit een kerk, maar na een zoektocht van kerkinterieurs na te pluizen, heeft dat nog steeds geen uitsluitsel gebracht. Ook de straatbeelden leveren momenteel nog geen doorslaggevende info, hoewel er toch enkele typerende elementen zijn.
    Hebt u mogelijks een idee hoe ik nu verder zou moeten?
    De zoektocht naar het dateren en lokaliseren is altijd een erg boeiende zoektocht, maar we zitten stilaan toch echt op een punt van radeloosheid. :-)
    Mvg
    Ysabel

    1. Beste Ysabel, Hyppolite Nédée was alleszins gespecialiseerd in begrafenissen en rouwstoeten. Hij was tot ongeveer 1960 in Kontich als fotograaf actief, hij overleed er in 1986. Maar hij was actief in de ruime regio. Hij had ook drie zonen die fotograaf werden in de jaren ’50, resp. in Mortsel, Herent en Mechelen. Het zal dus niet gemakkelijk zijn om de juiste kerk te vinden. Maar ik wil wel eens naar de foto’s kijken als u ze mij doormailt. Misschien zie ik iets wat u gemist hebt.
      Vriendelijke groeten,
      Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.