Tijdlijnen op je website

Tijdlijnen zijn, denk ik, interessant voor genealogen. Voor mij zijn ze dat tenminste.
Ik ben al een hele tijd op zoek naar een geschikte tijdlijncomponent in JavaScript om op deze blog te gebruiken. Ik had al gekeken naar Simile Timeline WidgetjQuery Timelinr en timeglider, maar ze waren nooit helemaal wat ik zocht, o.a. omdat het lastig is en veel werk om de data manueel of programmatorisch in JSON of XML formaat om te zetten zodat de tijdlijncomponent ermee overweg kan, laat staan dat dit voor iedereen weggelegd is.

Via onderstaande tweet kwam ik eindelijk wel op het spoor van een geschikte component:

De timeline van Vérité.co ziet er goed uit en is vrij gemakkelijk toe te voegen aan je website. Je kan eenvoudig foto’s, video’s en Google Maps toevoegen aan de tijdlijn via een link.

Een feature die ik erg kan appreciëren is dat je de data niet alleen in JSON formaat maar ook gewoon via een Google Spreadsheet kan invoeren en onderhouden.
Dat maakt deze component heel interessant voor relatieve computerleken of verenigingen die de gegevensinvoer (en zelfs het toevoegen van de component zelf) aan ‘gewone” mensen (of aan hun webmaster) willen overlaten i.p.v. aan een programmeur. Zodra de tijdlijn op je website staat en de Google Spreadsheet aangemaakt is kan je zoveel data toevoegen of wijzigen als je wil.

Bovendien kan je een Google spreadsheet eenvoudig en veilig delen met anderen zodat er op een gemakkelijke manier meerdere mensen aan kunnen werken. De laatst ingevoerde gegevens zijn ook altijd meteen online beschikbaar voor de tijdlijn.

Update 7-04-2020: Ondertussen is timeline van VeriteCo te vinden bij Knightlab en nog gemakkelijker in gebruik. Ik maakte ook een toepassing: Aanvullende genealogische bronnen online.

WordPress plugin

Update 23-4-2012: ondertussen heeft Vérité zelf een WordPress plugin ontwikkeld: timeline-verite-shortcode. Ik zal onderstaande plugin dan ook niet verder updaten.

Een WordPress plugin is, volgens de website van Vérité.co, gepland, maar daar kon ik niet op wachten dus heb ik snel zelf een basic WP plugin geschreven: veriteco-timeline.zip (Update 19-4-2012: bevat nu de recentste versie van de timeline code). Unzip het bestand in je WordPress plugins folder (\wp-content\plugins) en activeer de plugin in WordPress. Om een tijdlijn in een post te zetten gebruik je

Width en height wordt uitgedrukt als een getal gevolgd door een eenheid (zoals in css, dus px voor pixels, % voor een percentage etc.). Dit is bijvoorbeeld de code om bovenstaande tijdlijn in te voegen zoals ik ze gebruikt heb voor de biografie van Cornelis de Jekermans, ze gebruikt deze Google Spreadsheet:

Update 06-02-2013: Ik heb het voorbeeld van mijn plugin nu ook van deze pagina verwijderd, al het nodige vind je bij Vérité.

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.