Bidprentjes uit Hamme, Oost-Vlaanderen online

bidprentje Petrus Eyckerman

Onlangs kon ik een 1000-tal bidprentjes/doodsprentjes aanschaffen uit Hamme, dat sinds 1806 de heimat van mijn familie is. Ik ben niet echt een bidprentjesverzamelaar, maar de genealogische informatie die de bidprentjes bevatten interesseert me wel. Ik besloot de bidprentjes te inventariseren in een database en het leek me logisch om die database ook online aan te bieden voor andere genealogen.

Maar waarom niet zo veel mogelijk bidprentjesgegevens uit Hamme samenbrengen? Hoe meer gegevens hoe nuttiger!

Een uitgebreide database van één gemeente opent ook andere mogelijkheden, zoals allerlei statistieken, een automatische matching van koppels waarvan beide bidprentjes zich in de database bevinden, relaties tussen de grote families van Hamme, …

Na wat googlen heb ik enkele verzamelaars gecontacteerd die allemaal zo vriendelijk waren toestemming te geven om hun gegevens uit Hamme ook in mijn databank te laten verschijnen:

Ik hoop dat het er nog meer worden. Ik doe dan ook een warme oproep naar andere verzamelaars en naar genealogische en heemkundige verenigingen die een collectie bidprentjes bezitten. Om de database Hamme vollediger te maken neem ik graag de gegevens over van bidprentjes van personen geboren of overleden te Hamme. Iedereen die bijdraagt, wordt vermeld (met een link naar zijn website) en bij elk prentje komt nog een vermelding van de bijdrager.

De database bevat de volgende informatie over elk bidprentje:

– Naam van de overledene
– Voornaam van de overledene
– Geboortedatum van de overledene
– Geboorteplaats van de overledene
– Overlijdensdatum
– Overlijdensplaats
– Naam van de partner
– Voornaam van de partner
– Rouwende Families
– Foto van de overledene op het prentje aanwezig
– Opmerking (eventuele 2de partner, ouders, opmerkelijk beroep of functie, …)
– Bron van het bidprentje
– Waar vind je een scan

Hoe ik de database en zoekinterface technisch op een snelle en zo eenvoudig mogelijke manier maakte en hoe je dat zelf ook kan doen, komt in een volgend artikel aan bod.

Nog niet al mijn prentjes zijn ingevoerd, er komen er dus nog regelmatig bij. Op stapel staan o.a. nog een reeks doodsprentjes uit de jaren ’20, ’30, ’40 en ’60. Je kan de bidprentjesdatabase raadplegen op https://spoorzoeker.petereyckerman.be/bidprentjes.

 

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.