Zilvering onthult extra dimensie bij verhaal van foto

Deze foto, genomen door Edmond Sacré (fotograaf in de Kalanderstraat 1 te Gent tussen 1892 en 1921), vertoont heel sterk verval door zilvering, behalve op een kruisvormige plek.

Zilvering is een veelvoorkomende vorm van verval bij, voornamelijk, oude zwart-wit foto’s (OGZ) die onder ongunstige omstandigheden zijn bewaard (te vochtig, te warm, …). Het is gekenmerkt door een blauwachtige metalige glans in de donkere delen van de foto.

Waarom is het kruis niet gezilverd?

Iemand heeft met een hele vette vinger (misschien wel met olie van de ziekenzalving, het laatste sacrament), een kruis gemaakt op de foto. De olie heeft dat deel van de foto beschermd tegen degradatie.

Je ziet dat het kruis van boven naar onder is gemaakt en van links naar rechts, op het einde van elke lijn zie je duidelijk een vingerafdruk.

Opschriften

Op de achterzijde is geschreven in drie handschriften:

Tournai le 16 septembre
1907

Lundi
A ma chère petite fille
pour tous les bons soins
et la sollicitude dont
elle n’a cessé de m’entourner
pendant ma viellesse
Bonne Maman
Tournai le 11 9bre 1907.

Ecrit par Bonne Maman Lambert
la veille de sa mort à 3h I/II après-midi
et décédé le mardi matin vers 3h
le 12 novembre 1907

Je kan je er zo het emotionele moment bij indenken toen ze de dankwoorden schreef, wellicht al aan het doodsbed van Bonne Maman.

Identificatie

De tekst bevat 3 datums:

  • Tournai le 16 septembre 1907” waarschijnlijk is toen de foto aan iemand gegeven (aan de kleindochter?).
  • Op 11 november 1907, in Tournai, schrijft Bonne Maman een bedanking aan haar kleindochter voor de goede zorgen tijdens haar oude dag. Dat was de dag voor haar overlijden.
  • Onderaan nog wat meer uitleg (wellicht door de kleindochter), “Bonne Maman Lambert” is op 12 november 1907 overleden: le mardi matin vers 3 h.

Dankzij de tekst kunnen we haar identificeren. Even bladeren door de overlijdensregisters van Tournai (Doornik) vanaf 12 november 1907 levert haar overlijdensakte op. Haar naam was Pauline Aimée Françoise Gracia. Ze was weduwe van Florent Lambert en ze overleed om 3 u ’s morgens in de Rue de Rasse in Doornik. Alles klopt met de tekst op de foto. Ze werd net geen 78 jaar oud.

Overlijdensakte van Pauline Aimée Françoise Gracia, weduwe van Florent Joseph Lambert (Burgerlijke stand, overlijdens van 1907, akte nr. 603. Via Familysearch.org)

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.