Voor reeds geplande lezingen zie Agenda.

“Ik kan er nog niet over uit: Het was een buitengewoon animerende presentatie!”
“zelden een lezing meegemaakt waarvan ik geen enkele seconde wilde missen”

Fotodatering en identificatie

Lezingen

Hoe dateer je zo nauwkeurig mogelijk oude foto’s en hoe pak je het aan om de personen te identificeren?

Albums, schoendozen, losse foto’s: hoe oud? wie zijn het?

“Je hebt vast nog ergens heel oude familiefoto’s liggen waarvan je niet precies weet wanneer ze zijn gemaakt of wie er op staan. In deze rijkelijk met beeldmateriaal gestoffeerde lezing krijg je nuttige tips mee, die kunnen leiden tot een goede datering en die je meer kunnen leren over de afgebeelde personen, waardoor wellicht duidelijk wordt of de onbekende bijvoorbeeld een overgrootvader of een betovergrootvader betreft. Na deze lezing kijk je met een heel andere blik naar oude foto’s! De lezing behandelt in hoofdzaak foto’s van de 19de eeuw tot de eerste wereldoorlog.”

Er zijn verschillende onderwerpen voor deze lezing mogelijk:

 • ofwel dateren en identificeren in de 19de eeuw tot WO I:
  De oudste familiefoto’s zijn vaak een raadsel, nochtans kan je er veel meer uithalen dan je zou denken. Hier komt de vroegste geschiedenis van de fotografie aan bod en ligt de focus op studiofotografen en cartes-de-visite foto’s. Identificatie en belangrijke levensgebeurtenissen krijgen de nadruk.
 • ofwel dateren in de 19de en de 20ste eeuw.
  Tegenwoordig stellen niet alleen heel oude, maar ook relatief recentere foto’s je voor problemen wat betreft datering. Gelukkig zijn er ook dan nog heel wat mogelijkheden om iets te weten te komen. Zowel cartes-de-visite en studiofotografen als amateurfotografie worden behandeld.

De lezing duurt ongeveer 2 uur inclusief pauze. Breng zeker je oude foto’s mee om ze te laten bekijken, ik geef dan een snelle datering en/of wijs op opvallende weetjes of details.

DSC_0001
DSC_0005


Foto’s van deelnemers bekijken bij de lezing voor Heemkring Gestella (foto’s: Werner Peene)

Deze lezing gaf ik voor het eerst bij Familiekunde Vlaanderen afdeling Brussel in 2012. Ondertussen ging ze al vele keren door in België en Nederland, voornamelijk in de erfgoedsector (genealogie, heemkunde, geschiedenis, archief, erfgoed in het algemeen):

 • Op speciale evenementen zoals de Dag van de Familiegeschiedenis 2015 in Antwerpen, Erfgoeddag 2015 (Heemkring Arendonk) en 2017 (Stadsarchief Hasselt), Op de koffie bij Kusterfgoed 2018 (Ergoedcel Kusterfgoed).
 • Bij heemkundige kringen zoals Gestella (Gistel), Arendonk, Aalter, Aartselaar, Heidebloemke Genk, Diepenbeek, Glatbeke (Opglabbeek), Lille.
 • Bij historische en geschiedkundige kringen, zoals Historische Vereniging Sliedrecht.
 • Bij vrijwilligersverenigingen verbonden aan een archief zoals Gent On Files (GOF) en op de Vrijwilligersdag van stadsarchief Hulst.
 • Bij culturele verenigingen, zoals Davidsfonds Kruishoutem.
 • Bij afdelingen van Familiekunde Vlaanderen zoals Antwerpen, Brussel, Aarschot, Aalst, Westkust, Dendermonde, Dilbeek, Deinze, Leuven, Land van Waas, Provincie Limburg, Gent, Roeselare, Tielt, Brugge, Kempen.
 • Bij afdelingen van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) zoals Amsterdam, ‘s-Hertogenbosch-Tilburg, Delfland, Rijnland, Breda, Amersfoort, Kempen-Peelland, Zuid-Limburg, Gooiland, Achterhoek en Liemers, Land van Cuijk en Ravenstein, Flevoland, Utrecht.
 • Bij andere genealogische verenigingen zoals HCC!genealogie in Baarn en ‘De Stamboom’ in Sliedrecht.
 • Bij openbare bibliotheken, zoals die van Wetteren.
 • Bij dienstencentra, zoals Dienstencentrum Ten Hove in Hove.
Familiekunde 20150315_068
Lezing op de dag van de Familiekunde 2015 in Antwerpen (Foto: Guy Wuilmus).

De meeste aankomende lezingen in Vlaanderen zijn terug te vinden op UitInVlaanderen, die bij de NGV in Nederland in de agenda’s van de afdelingen. Je vindt alle lezingen ook in de mijn agenda.

De reacties op de lezingen zijn heel positief, enkele voorbeelden te vinden op Facebook of gekregen via email:

“Ik kan er nog niet over uit: Het was een buitengewoon animerende presentatie!”

zelden een lezing meegemaakt waarvan ik geen enkele seconde wilde missen

Een fantastisch referaat waarover op de trein huiswaarts een toevallige medereiziger dit eveneens TOP vond.

de studiekamer zat overvol bij zijn presentatie. Mr. Eyckerman. Wel goed gebracht.

uw lezing was zeeer interessant!

→ Vraag info over een lezing.

Workshops

Foto’s zijn een beetje een verwaarloosd stuk erfgoed, je kan er veel meer uit halen dan je denkt. Dateringen van foto’s in beeldbanken en publicaties zijn vaak veel te ruim of gewoonweg fout of onmogelijk.

Organiseer een workshop fotodatering bij je organisatie of vereniging, waarbij de deelnemers leren hoe ze oude foto’s kunnen dateren en analyseren. De deelnemers gaan praktisch aan de slag op hun eigen meegebrachte foto’s of op foto’s van de organisatie.

Een nauwkeurige datering toevoegen aan de beschrijving van uw foto’s maakt uw collectie bruikbaarder, nuttiger en waardevoller. Ze kan ook leiden tot betere identificatie van personen of gebeurtenissen op de foto’s.

De workshop is ideaal als opleiding voor vrijwilligers en medewerkers bij een archief, documentatiecentrum of erfgoedcel die met het fotoarchief bezig zijn of aan een beeldbank werken. Afhankelijk van uw collectie kan de focus meer liggen op de 19de dan wel de 20ste eeuw.

De workshop duurt drie uur, er is een syllabus beschikbaar voor de deelnemers zodat ze achteraf alle informatie hebben om zelf verder aan de slag te gaan.

Workshop voor Erfgoedcel Brussel. Bericht op hun Facebookpagina (https://www.facebook.com/ErfgoedcelBrussel/)

De recentste workshops gingen door bij de Erfgoedcel Brussel en op Erfgoeddag 2017 bij Stadsarchief Hasselt.

→ Vraag info over een workshop.

Dateringssessie

Je kan een fotodateringsessie organiseren bij uw vereniging of organisatie waarbij bezoekers oude foto’s kunnen meebrengen om ter plaatse te laten analyseren.

→ Vraag info over een dateringssessie.

Portretten in miniatuur, tussen schilderkunst en fotografie

Portretminiatuur
Portretminiatuur

“Portretten vielen altijd al in de smaak, maar ze waren niet altijd voor iedereen bereikbaar. In deze lezing gaat het niet over grote staatsieportretten van bekende personen, maar over portretten die bedoeld waren voor privégebruik, portretten van mensen uit verschillende lagen van de maatschappij.
Vaak waren dat veel kleinere portretten, die ook geschikt waren om mee te nemen, miniatuurportretten. Ze werden gemaakt op bestelling en bij commercieel werkende portrettisten. Het is dan ook niet helemaal ondenkbaar om nog afbeeldingen te vinden van heel verre voorouders, van voor de fotografie.
In deze rijk geïllustreerde lezing volg je de evolutie van het miniatuurportret van zijn ontstaan in de 16de eeuw, over pogingen tot automatisering tot en met de overgang naar het 19de-eeuwse fotoportret en hoe dat verder evolueerde.”

Deze lezing gaf ik voor het eerst op de Nacht van de Geschiedenis 2016, op initiatief van Davidsfonds Drongen.

Opnames van lezingen, presentaties, interviews

Webinar: ‘Het belang van oude familiefoto’s voor familiegeschiedenis’ voor Familiekunde Vlaanderen Regio Land van Waas op 02-06-2021.

Korte lezing ‘Digitale restauratie van familiefoto’s dankzij AI’ in ‘Familiegeschiedenis vandaag en morgen’, 16-04-2021, Online evenement door Histories.

Praatje over oude foto’s in ‘Boeren, burgers en buitenlui’, 10-12-2020, talkshow door Academie voor Genealogie.