Touwslagerij in Hamme: Het nest van de Wuiten – naamindex

Het Nest van de Wuiten

Het boek “Het nest van de Wuiten” (2007) is het levenswerk van Jef Van Geert (1922-2008) over de eens belangrijkste industrietak van Hamme, de touwslagerij. Van Geert was zelf personeelschef bij de laatste Belgische touwslagerij “Le Lis“.

De touwslagerij werd in Hamme zeker al sinds het einde van de 16de eeuw beoefend ten behoeve van de haven van Antwerpen, maar kende haar grootste bloei in de 19de en vroege 20ste eeuw. De allerlaatste touwslagers en spinners hielden ermee op in de jaren ’70 van de vorige eeuw.

De meeste van mijn Hamse voorouders, de Eyckermannen, waren in de 19de en vroege 20ste eeuw ook touwslagers, zeeldraaiers, lijndraaiers of spinners, ze woonden in de arme buurt aan de Kaaldries.

In dit prachtige en interessante boek worden heel wat spinners bij naam (en roepnaam) genoemd. Zelfs als de naam van je Hamse voorouders er niet in voorkomt blijft het zeker de moeite om het te lezen en je een idee te vormen van de barre levensomstandigheden.


Volgende namen komen voor in het boek:
BIJL, BOEL, BONNARENS, BOSMAN, BRUGGEMAN, COEN, DE BEER, DE BEULE, DE BONDT, DE COCK, DE FERRERE, DE GEEST, DE KEPPE, DE KEYSER, DE MAN, DE METSEN, DE MUNTER, DE PUNNE, DE SMET, DE STOBBELEIR, DE WAELE, DE WILDE, DE WILDER, DE WITTE, GOOSSENS, HEIRWEGH, HELLEBOUT, HIEL, HUTSEBOUT, KEYMOLEN, KINDERS, MESSEMAKER, PEELMAN, PERMENTIER, PERSIAUX, PHILIPS, PIETERS, QUINTELIER, ROSSEEL, ROTTIERS, RUYS, RUYSINCK, SAERENS, SERRARIS, SILLIS, SMET, TASSENT, TEMMERMAN, THIERENS, TILLEY, VAN BOOGAERT, VAN CAUWENBERGHE, VAN DE VELDE, VAN DE VOORDE, VAN DEN BRANDEN, VAN DER LELY, VAN DER VREKEN, VAN DOORSELAER, VAN GARSE, VAN GEERT, VAN GEETERUYEN, VAN GOETHEM, VAN HAUTE, VAN HAVER, VAN HOUTE, VAN HOVE, VAN KERSAVONDT, VAN LIERDE, VANDER TAELEN, VERCAUTEREN, VERHOEVEN, VERMEIRE, VERMOENS, VERMORGEN, VERSCHELDEN, VERSTAPPEN.
Download de volledige naamindex op “Nest van de Wuiten” (.xls 28 Kb).

Het boek kan besteld worden via de Hamse Heemkundige Kring Osschaert, meer informatie vind je ook op de website van de familie Van Geert.

Een andere interessante bron over de Hamse touwslagerij is de thesis van Sofie Buyse uit 1997:
De Touwslagerij te Hamme. Macrostudie over de touwindustrie te Hamme met nadruk op de 19de en 20ste eeuw, gevolgd door een casestudie over het touwslagersgeslacht Vermeire van de 16de eeuw tot de 20ste eeuw.

Update 17/08/2010: Als www.ethesis.net offline is kan de thesis over de touwslagerij in Hamme dankzij het Internet Archive gelukkig nog online gelezen worden.

Update 09/05/2011: Ook interessant is het hoofdstuk over de touwslagers van Hamme in August De Winne’s “Door arm Vlaanderen” uit 1904.

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

2 gedachten over “Touwslagerij in Hamme: Het nest van de Wuiten – naamindex

 1. Geachte,

  Mij interesseert het of de casestudy over het touwslagersgeslacht Vermeire nog kan ingekeken worden. Mijn overgrootvader (vader van grootmoeder langs vaders kant)was touwslager in Hamme op het einde van de 19de eeuw.

  Met vriendelijke groeten,

  Walter Vandeweyer

 2. Beste Walter,

  de ethesis website is ondertussen blijkbaar offline zie ik. Het eindwerk van Sofie Buyse met de casestudie kan alleszins ingekeken en uitgeleend worden in de universiteitsbibliotheek van Gent (zie http://search.ugent.be/meercat/x/all-view?q=rug01:000408113).
  En gelukkig is er ook het Internet Archive, daar is de thesis nog online te vinden: http://web.archive.org/web/20070407025626/www.ethesis.net/touwslagerij/touwslagerij_inhoud.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.