Fotostudio A L’Innovation, Antwerpen

Ik kwam onlangs weer een aantal carte-de-visite foto’s tegen van een fotostudio die ik niet meteen kende: A L’Innovation, Leopoldplaats 6, Antwerpen.

20130227_03_recto_33 20130227_04_verso_33

Even googlen naar postkaarten van de Leopoldplaats leverde, verrassend genoeg, een goed herkenbare foto op van deze fotostudio! De fotostudio bevindt zich rechts van het standbeeld achter de lantaarnpaal:

Anvers, Place et statue Léopold I – Antwerpen, Leopoldplaats (ca. 1900-1905)

Na wat intenser zoek- en vergelijkwerk met andere gedateerde postkaarten schat ik de foto op deze postkaart op ca. 1900-1905. De lage uitbouw van wat nu café Zoro is, was dus begin 20ste eeuw een fotostudio. Op de postkaart is duidelijk “A L’I[n]nov[ation]” en “P[hoto]graph[e]” te ontcijferen.

De Trez & Simon
De Trez & Simon, vestigingen ca.1900-1902

Een kijkje in de Directory of photographers in Belgium verduidelijkt dat het gaat om één van de studio’s van De Trez & Simon, die op dat adres gevestigd was ca. 1900-1902. De datering van de postkaart kan dus meteen herleid worden tot die periode.

Ook deze cartes-de-visites kunnen bijgevolg vrij nauwkeurig gedateerd worden in 1900-1902.

Andere vestigingen

De Trez & Simon noemden ook hun andere vestigingen “A L’Innovation”, maar dat heb ik nog niet bevestigd gezien op cartes-de-visites:

  • Brussel (Rue du Pont Neuf 1, 1885-1906)
  • Gent (Hoornstraat, 1887-1917)
  • en hun andere studio in Antwerpen (Groendalstraat 28, 1885-1904).

Er was ook een vestiging in Brugge, in de Rue Notre-Dame (1885-1899), maar die werd volgens de Directory niet “A l’Innovation” genoemd. Dus misschien is het gebruik van die benaming wel te beperken tot begin 20ste eeuw.

Relatie met de grootwarenhuizen?

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten was deze fotostudio dus niet gelegen in ‘de Innovation’ op de Meir in Antwerpen. Dat zou ook onwaarschijnlijk zijn vermits de Grands Magasins Leonhard Tietz op de Meir (waar wel een fotostudio gevestigd was: Antwerp Gallery) pas na WO I overgenomen en herdoopt werd in Les Grands Magasins A l’Innovation, en cartes-de-visite eigenlijk zo goed als niet meer gemaakt werden na WO I.

Maar misschien is er wel een link met de Innovation in Brussel, die bestond sinds 1897? De Rue du Pont Neuf komt uit op de Innovation in de Nieuwstraat, maar nr. 1 is er toch een heel eind van verwijderd.

In Gent? Het grootwarenhuis A l’Innovation in de Veldstraat was om de hoek van de studio in de Hoornstraat, maar was er een link?

A L'Innovation, veldstraat, Gent (postkaart verzonden in 1907).
A l’Innovation, Veldstraat, Gent (postkaart verzonden in 1907).

 

Als je meer weet of nog foto’s hebt, laat het dan zeker weten in een opmerking onderaan.

 

Bronnen

  • Joseph, S., Schwilden, T., Claes M.C. (1997). Directory of Photographers in Belgium, 1839-1905. Museum voor Fotografie, Antwerpen.

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.