Waar koop je gemakkelijk zuurvrij papier?

Om (oude) documenten uit je familiearchief goed en veilig te bewaren voor een langere tijd heb je verpakkingsmateriaal van gebufferd zuurvrij papier nodig.

Doe het zelf "four-flap" verpakking van zuurvrij papier
Doe het zelf “four-flap” verpakking van zuurvrij papier

Je vouwt het tot een enveloppe of een four-flap. Het A3-formaat is dubbelgevouwen een geschikte zuurvrije map voor A4 documenten.

Het zorgt ervoor dat je documenten niet (verder) verzuren of aangetast worden en beschermd zijn tegen omgevingsinvloeden.

Je kan duur archivalisch verpakkingsmateriaal kopen in (web)winkels voor archiefbenodigdheden. Voor een lijst zie Project TRACKS.

Maar je kan ook gewoon printer- of kopieerpapier gebruiken als het aan de juiste ISO normen voldoet. Of je kan een goede kwaliteit tekenpapier of aquarelpapier gebruiken.

Permanent houdbaar papier

Symbool voor zuurvrij papier. 

De verpakking van gewoon printer/kopieerpapier moet vermelden dat het voldoet aan de ISO 9706 norm (of de nog iets strengere Nederlandse NEN 2728 norm, die ondertussen is ingetrokken).

Dat zijn normen voor permanent houdbaar papier. Permanent is natuurlijk relatief, de normen garanderen 200 jaar. In de praktijk zou dat zeker 500 tot 1000 jaar moeten zijn.

Het goedkoopste papier uit de supermarkt zal daar niet aan voldoen, maar de iets duurdere merkpapieren wel.

Dit papier van Clairefontaine gebruik ik zelf, de volledige Clairalfa-reeks voldoet aan ISO 9706:

PS: als je papier koopt via deze links dan ontvang ik een klein percentage van bol.com.

Archivalisch papier

De duurdere papieren van archivalische kwaliteit moeten voldoen aan ISO 11108. Die papieren zijn even veilig, zuurvrij en gebufferd, maar ze zijn niet uit houtpulp gemaakt en zijn sterker. Ze zijn dus beter bestand tegen vouwen en scheuren en frequent gebruik, dat is nodig in een archief, maar niet noodzakelijk voor thuisgebruik.

Voor thuis kan je dus perfect een goede kwaliteit printerpapier gebruiken!

OPGELET voor sommige types FOTO’S (albuminedruk, cyanotypie, dye-imbibition): daarvoor moet je ONgebufferd zuurvrij papier gebruiken (of de juiste zuurvrije kunststof), daar is printerpapier dus niet geschikt voor!

Voor de exacte specificaties van de ISO normen moet je betalen, maar via een omweg kan je het belangrijkste toch vinden:

Permanent paper (ISO 9706)

  • shall have a pH-value between 7,5 and 10,0
  • shall have an alkali reserve at least corresponding to 0,4 mol acid per kg paper (at least 2% calcium carbonate)
  • shall have tearing resistance of at least 350 mN
  • shall have a Kappa number less than 5, which means that the paper may contain only a small amount of easily oxidized material (e.g. lignin)

Archival paper (ISO 11108)

  • shall be made from cotton, cotton linters, hemp or flax, but may contain a minor fraction of fully bleached chemical pulp
  • shall have a folding endurance of at least 2,18 (MIT-, Köhler Molin- or Lhomargy-instrument) or 2,42 (Schopper instrument)

Archival paper shall meet the requirements for permanent paper. The archival paper is stronger than the permanent paper and can withstand considerably more handling.

Bron: Research Institutes of Sweden

Je kan via Histories vzw in kleine hoeveelheden zuurvrij gebufferd inpakpapier en dozen bestellen: https://historiesvzw.be/zuurvrij-materiaal/

Papier voor kunstenaars

Tekenpapier en aquarelpapier van goede kwaliteit is ook zuurvrij. Het is een duurder alternatief voor kopieerpapier, beschikbaar in verschillende diktes en ook gemakkelijk te vinden.

Dat papier voldoet niet aan ISO-normen, maar dat wil niet zeggen dat het niet geschikt is. Normaal gezien staat op de verpakking iets vermeld als zuurvrij, pH neutraal, 100% katoen, dat zijn allemaal goede aanduidingen).

Misschien interesseren je ook de andere materialen en hulpmiddelen die ik gebruik voor foto’s en documenten.

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

Eén gedachte over “ Waar koop je gemakkelijk zuurvrij papier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.