Picasa, de fotobeheersoftware van Google, wordt al sinds 15 maart 2016 niet meer verder ondersteund door Google.
Hoewel je nog zonder probleem kunt doorwerken met je bestaande installatie, worden en er geen updates meer voor gemaakt. Je kan het ook niet meer downloaden om opnieuw te installeren op een andere computer. Op een bepaald moment zal je dus willen overstappen op een ander programma.
Als je, zoals ik, veel werk hebt gestoken in de gezichtsherkenning en in het taggen van gezichten en namen geven aan personen, dan wil je dat werk niet verloren laten gaan.
Wat moet je zeker doen?
Zorgen dat gezichten en namen in de fotobestanden worden opgeslagen zodat je ze ook in een ander programma kan lezen en gebruiken. Volg daarvoor onderstaande 2 stappen in Picasa.
Stap 1: Picasa opties aanpassen
Zorg dat “Naamtags in foto opslaan” is aangevinkt:
Dit zorgt ervoor dat vanaf nu alle nieuw toegekende namen en gezichten automatisch in de fotobestanden worden opgeslagen, zodat je de volgende stap maar één keer moet uitvoeren.
Stap 2: Bestaande gezichten opslaan
Klik op de knop “gezichten schrijven” om bestaande namen en gezichten in de fotobestanden op te slaan.
Dit kan lang duren, afhankelijk van hoeveel foto’s met gezichten je hebt.
De gegevens die aangeven waar op elke foto zich precies een gezicht bevindt en welke naam daar bij hoort (de metadataMetadata beschrijven een "ding", een "gegevensobject". Dat k...), worden nu opgeslagen in elk fotobestand. Je kan ze nu niet meer verliezen.
Picasa slaat de gegevens op in het XMPEen ISO standaard, oorspronkelijk van Adobe, die beschrijft ... formaat mwg-rs. Dat wordt gebruikt door Google, Adobe Lightroom, Photo Supreme, en nog enkele photo organizers, en ook door Apple in de Foto’s app op iOS. Het is het meest ondersteunde formaat, maar Microsoft gebruikt er een ander en sommige software gebruikt een volledig eigen formaat.
Met deze essentiële stappen gaat al je werk aan personen niet verloren. Zo kan je later in een ander programma met diezelfde gezichten en namen verder werken.
Als je al ervaringen hebt met overstappen naar andere software dan hoor ik er graag over in een reactie onderaan dit artikel.
Onderstaand kaderstuk is wat technischer over hoe allerlei metadataMetadata beschrijven een "ding", een "gegevensobject". Dat k... worden opgeslagen in bestanden, voor de geïnteresseerden:
Voorbeeld van metadata
MetadataMetadata beschrijven een "ding", een "gegevensobject". Dat k... die ik verkreeg door met Picasa en MicroSoft Photo Gallery (MPG) op deze foto:
- de gezichten te laten herkennen en er namen aan toe te kennen;
- een plaats op te geven op kaart (Picasa) en als tekst (in MPG);
- een datum, titel, onderwerp op te geven (in MPG);
- een keyword op te geven (in Picasa).
Er zijn twee belangrijke metadataformaten: EXIF en XMP. IPTC wordt tegenwoordig minder gebruikt.
EXIF zijn de klassieke metadataMetadata beschrijven een "ding", een "gegevensobject". Dat k... voor digitale camera’s. Daarin vinden we de geografische coördinaten (GPS-tags van Picasa); de datum, titel, onderwerp en sleutelwoord; nog wat datums en afmetingen.
In de XMP-metadata vinden we naast de plaats (als tekst), en nogmaals de datum, titel en sleutelwoord, ook de gezichten met namen.
Gezichten
Gezichten worden opgeslagen als de relatieve coördinaten van de rechthoek waarin het gezicht zich bevindt (x, y, breedte, hoogte). Elk programma bewaart de coördinaten en namen net iets anders: het formaat mwg-rs wordt gebruikt door Picasa, Lightroom, Photo Supreme, en nog enkele photo organizers, en door Apple in de Foto’s app op iOS. Microsoft gebruikt het eigen mp formaat. Fotobounce gebruikt een eigen ‘fb’ formaat en zo zullen er nog wel enkele zijn. Gebruik bij voorkeur een oplossing met mwg-rs, dat wordt het ruimst ondersteund.
Dit zijn de gegevens die letterlijk als tekst in het fotobestand worden opgeslagen: face-metadata.xml. Je ziet er de drie manieren om gezichten op te slaan van Fotobounce, Microsoft en mwg-rs.
ik sla foto’s altijd op in computerbestanden en back-up en gebruik nu FastStone Image Viewer, erg handig, gisteren kreeg ik foto’s, één die op zijn kant lag de ander klein, eerst opgeslagen daarna in een handomdraai aangepast.
Bedankt voor uw reactie, FastStone is zeker een goede image viewer, maar hij toont niet de gegevens van namen en gezichten die in de fotobestanden zijn opgeslagen.
Technisch: hij toont alleen pure EXIF informatie, geen XMP.