In de loop der jaren heb ik een mooie collectie van voornamelijk 19de- en vroeg 20ste-eeuwse fotoalbums opgebouwd.
Ik tracht alle albums te identificeren. Minstens probeer ik te achterhalen welke familie oorspronkelijk eigenaar was van het album, en vervolgens zo veel mogelijk individuele foto’s te identificeren.
Enkele voorbeelden van het analyse- en identificatieproces kan je bekijken op Prezi.com. Het is een fantastisch platform om foto’s op te rangschikken.
Met de pijltjes onderaan stap je door de presentatie.
Het werkvlak is oneindig groot en je kan er op elk moment naar hartelust op in- en uitzoomen met het muiswiel.
Met een klik op het huisje rechts, zie je het hele werkblad en kan je naar hartelust inzoomen.
- Album Baes (familie van de schilder Firmin Baes; hierin staat ook summier het proces van analyse en identificatie beschreven)
- Album Buysse (familie van de schrijver Cyriel Buysse)
- Album De Coster-Kessels-Morea
- Album Willems
De analyses zijn altijd “in progress”, ik keer er af toe eens naar terug en ontdek zo vaak nieuwe links, of een betere interpretatie.
In plaats van Prezi kan je natuurlijk ook je gescande foto’s afprinten en uitknippen (laat wat witruimte voor notities). Dan kan je er gewoon op een tafel mee puzzelen.
Je kan ook Miro gebruiken voor hetzelfde doel. Dat werkt grotendeels hetzelfde als Prezi. Ik gebruikte het voor de analyse van een collectie foto’s (van het Centrum voor Familiegeschiedenis in Merksem) voor een dubbelartikel in Vlaamse Stam 4 van 2021 en 1 van 2022.
Kijk ook eens in mijn digitale gereedschapskist naar andere geschikte programma’s.
Mijn collectie albums en foto’s heeft een fiche op Archiefbank Vlaanderen.
Legende bij de collectielijst
Albumformaat
Het formaat wordt weergegeven als aantal foto’s per pagina. Het wordt uitgedrukt als het aantal foto’s van het kleinste formaat die op een pagina voorzien zijn, indien nodig aangevuld met een ander formaat als dat zo voorzien is in het album.
Het meest voorkomende is 4 CDV pp: 4 cartes-de-visite per pagina, een dergelijk album bevat meestal ook pagina’s met 1 carte cabinet:
- CDV = Carte-de-visite
- CAB = Carte cabinet
- pp = per pagina
Datering
Het vermelde jaartal slaat op het decennium van de oudste foto’s in het album. 1860 betekent de jaren 1860, dus 1860-1869.
De meeste albums bevatten voornamelijk foto’s die dateren van 1890-1914.
Volledigheid
Niet alle albums zijn al even ver geanalyseerd. De informatie wordt regelmatig aangevuld.
Plaatsnamen: de meestvoorkomende plaatsnaam staat eerst. Niet noodzakelijk alle plaatsnamen worden opgesomd, alleen de meestvoorkomende.