Weerbare mannen online

De “Kroniek van het Land van Waas” jg. 40 nr. 1 van FV Land van Waas, die onlangs in mijn mailbox zat, publiceerde een transcriptie van de “Lyste vande verpachtinge vande balancen ende graen-maeten zyne majesteyt competerende inden Lande van Waes“, te vinden op Google Books.

Weerbare mannen

Dat was een goede reden om naar meer werken over het land van Waas te zoeken. Al snel kwam ik op het genealogische interessante “De weerbare mannen van het land van Waes in 1480, 1552 en 1558” van Constant Serrure, 1861, uitgegeven door de  Maetschappy der Vlaemsche Bibliophilen, 3de serie nr. 6.

Een uitgebreide zoekactie bracht aan het licht dat je van dit werk een 10-tal exemplaren online kan vinden, de meeste in Google Books en afkomstig van de Universiteit Gent.

Er zijn minstens 36 genummerde exemplaren op naam gedrukt voor de leden van de Maetschappy:

En 100 “afdruksels voor den koophandel bestemd”:

  • nr. 1 (Universiteit Gent, Google Books)
  • nr. 20 (Universiteitsbibliotheek Leiden, DBNL)
  • nr. 28 (Nationale bibliotheek van Oostenrijk, Google Books)
  • nr. 37 (Universiteit Gent, Google Books)

Nog een exemplaar zonder voorbeeldweergave (Universiteit Gent, Google Books)

Bij de Geschiedkundige Heruitgeverij is de herwerkte versie van Dr. Honoré Rottier uit 1991 te koop. Deze versie bevat een namenindex die ook als een eenvoudige namenlijst online staat.

Het online zetten van de namenlijst vind ik een uitstekende strategie van de Geschiedkundige Heruitgeverij met voordeel voor hen én voor de genealoog. Zo kan je ten minste inschatten of het werk voor jouw onderzoek een aankoop waard is. Bovendien kan je het zo via zoekmachines vinden als je een bepaalde achternaam zoekt, wat hen meer klanten kan opleveren.

 

Andere weerbare mannen online

Er zijn heel wat lijsten te vinden via Google. Ik heb gezocht op : “weerbare|weerbaere mannen” 1000…1900.

Hiermee zoek je naar pagina’s die 2 spellingsvarianten bevatten (‘|’ betekent ‘of’) van de vaste woordcombinatie “weerbare mannen” én een getal tussen 1000 en 1900, dit om pagina’s zonder jaartallen uit te sluiten. Het toevoegen van de jaartallen reduceert het aantal resultaten van ca. 40.000 tot ca. 2500 en maakt ze relevanter.

Als je een bepaalde gemeente zoekt voeg je gewoon de gemeentenaam toe aan je zoekopdracht. Zet de gemeentenaam tussen aanhalingstekens om te vermijden dat Google zelf naar varianten gaat zoeken en voeg eventueel zelf oude spellingsvarianten toe met ‘|’.
Bv. Hamme -> Google vindt ook Verhamme. Maak er “Hamme” van en Verhamme zit er niet meer tussen.

Hieronder een aantal van de resultaten:

Vlaanderen:

Nederland:

Kijk ook op Geneaknowhow voor nog meer lijsten.

 

 

 

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

2 gedachten over “Weerbare mannen online

    1. Beste Luc, hartelijk dank voor de tip! De oorsprong van plaatsnamen interesseert mij inderdaad ook, wellicht wijd ik er in de toekomst nog een artikel aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.