weekoverzicht

Een rijke oogst deze week:

  • Franse genealoog Jean-Louis Beaucarnot onderzoekt in zijn nieuwe boek Le Tout-Politique de familiegeschiedenis van verschillende Franse politici en vakbondsleiders. o.a. in het Nieuwsblad.
  • Lang leven dankzij polygame voorvaderen : de scriptie “Post-reproductive survival in a polygamous society in rural Africa” van David van Bodegom geeft een mogelijke verklaring waarom mensen leven tot lang voorbij de leeftijd waarop ze kinderen krijgen. Een zinnetje in het artikel trok mijn aandacht:
    Het Y-chromosoom wordt uitsluitend overgeërfd van vader op zoon. Het DNA in de zogeheten mitochondriën, de energiecentrales in onze cellen, erven we van onze moeder. ‘Als je naar de variatie in die twee kijkt, blijkt dat we veel minder voorvaderen dan ‘voormoeders’ hebben. Theoretisch kan dat ook als mannen vaak hertrouwden na het overlijden van hun vrouw. Maar ik geloof zelf dat onze voorouders polygaam waren’, aldus Van Bodegom.”
    Onze verste voorouders waren wellicht wel polygaam, maar ik denk toch dat de meeste genealogen zullen kunnen bevestigen dat mannen de voorbije eeuwen inderdaad vaak hertrouwden na het overlijden van hun vrouw, en dikwijls zelfs vrij snel. Zo heb ik er alleszins verschillende in mijn stamboom.
  • 2 verschillende bevindingen over het samenleven van de moderne mens met de Neanderthaler:
  • Vanaf deze week staan de Nederlandse militieregisters vanaf 1815-1941 online op militieregisters.nl, de scans zijn gratis raadpleegbaar tot 10 november. Er worden nog wekelijks nieuwe data toegevoegd en iedereen kan als vrijwilliger deelnemen.

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.