Sterven op je verjaardag?

Naar aanleiding van het artikel “Sterven op je verjaardag” op faqt.nl van vorige maand, dat gebaseerd is op de wetenschappelijke publicatie “Death has a preference for birthdays—an analysis of death time series” in The Annals of Epidemiology, vond ik het wel eens leuk om te zien hoeveel mensen er in mijn bidprentjesdatabank zitten die op hun verjaardag overleden zijn.

Het blijken er momenteel 4 te zijn op 917 overlijdens, dat is een goeie 0,4%. Je kan de huidige stand nakijken op de statistieken van de bidprentjesdatabank van Hamme.

Mijn statistisch kennis is wat roestig geworden, en ik weet ook niet hoe ze het in het artikel precies berekend hebben, dus ik ga me niet wagen aan een berekening om te vergelijken met de studie. Maar als iemand daar meer in onderlegd is dan hoor ik het graag en werk ik graag mee.

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

3 gedachten over “Sterven op je verjaardag?

  1. Ook mijn statische kennis is roestig, maar ik waag het toch…

    Moesten de overlijdens op een willekeurige dag van het jaar gebeuren (1/365) kom je afgerond 0.274% kans om te overlijden op je eigen verjaardag. Dat geeft dan ongeveer 2.5 (:-)) te verwachten overlijdens op hun verjaardag bij een groep van 917 personen.

    Met 4 overlijdens op hun verjaardag heb je binnen deze groep heb je toch 60% meer overlijdens dan verwacht, een hoger cijfer dan in de studie.

    1. Ik had ook in die richting gedacht, maar als ik las dat ze in de studie gebruik maakten van “autoregressive integrated moving average modeling with intervention effects both in straight and reverse time series”, dan werd ik toch even onzeker ;-)
      Maar dus inderdaad meer overlijdens op de verjaardag dan verwacht! Bedankt Ann!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.