Ik heb in België 3 kernen of streken van oorsprong gevonden, in de 16de-17de eeuw, voor 3 variaties van de naam die nu nog voorkomen in België (Eyckerman, Eyckermans, Eykerman en Eykermans):

  1. Het Waasland voor EyCkerman (afkomstig van Zichem, migratie in de 17de eeuw)
  2. Ronse voor Eykerman (nog geen link gevonden met andere kernen)
  3. Zichem en Diest voor EyckermanS (vroegste kern)

Is de naam in België ontstaan of komen we uit Lippe of Westfalen in Duitsland? Of zijn er meer onafhankelijke plaatsen waar de naam ontstond?

In de 18de eeuw is er een emigratie vanuit Diest naar Réunion via Parijs. In de 19de eeuw is er een binnenlandse migratie van Hamme naar Antwerpen en naar Gilly (Charleroi), en een emigratie naar Canada en naar Chili.

Op onderstaande kaart vind je alle Eyckermannen (alle schrijfwijzen) in heel de wereld, behalve Duitsland (daarvoor is een aparte kaart). Rood is 16de eeuw, geel is 17de eeuw.


Bekijk de Eyckerman plaatsen op een grotere kaart met volledige legende.

Voor Eykerman en Eyckerman is die streek van oorsprong nog steeds goed te zien op een actuele kaart van de familienamen in België met gegevens uit 1998 (Bron: familienaam.be):

Eykerman uit Ronse en Kwaremont. De kern is nu verschoven naar Doornik (Tournai) met een grote verspreiding over Vlaanderen. Er is ook een tak naar Frankrijk verhuisd.
Eyckerman uit Hamme en het Waasland. Verspreiding naar Antwerpen en Charleroi vanaf eind 19de – begin 20ste eeuw. Er was ook emigratie naar Canada in de 20ste eeuw.
Eyckermans uit Zichem en Diest. Vrijwel volledig verplaatst naar Antwerpen. Een tak is in de 18de eeuw naar Frankrijk gegaan en zo zelfs naar Réunion onder de verbasterde naam Lakermance.
Eykermans, hiervan heb ik nog geen idee, wellicht is deze tak ontstaan door een latere vervorming van één van de andere vormen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.