Red Star Line Museum kennishoek – magazijn

Het museumticket als "boarding pass"
Het RSL museumticket als “boarding pass”.

Vorige week heb ik het Red Star Line Museum in Antwerpen bezocht. Het museum is zeer de moeite, een mooie ervaringsgerichte opstelling, die al begint met het toegangsticket: een polsbandje als “boarding pass” met zelfs het uur erop waarop je gereserveerd hebt.

Hoe geweldig het museum is kon je ondertussen al in alle kranten lezen. Maar hoe zit dat nu met de kennishoek, het Magazijn, waar je op zoek kan gaan naar geëmigreerde voorouders?

Helemaal op het einde van het parcours door het museum staan 4 computers die je laten zoeken naar reizigers, schepen, objecten uit de collectie en achtergrondinformatie.

De reizigers interesseren mij als genealoog uiteraard het meest. Ik wist al dat Familiekunde Vlaanderen (FV) eraan had meegewerkt en meer dan 100.000 passagiersfiches beschikbaar had gemaakt in een unieke databank. Die databank wordt trouwens nog steeds verder aangevuld en is op zich al de moeite waard. Daarnaast vindt je links naar online passagierslijsten op andere websites én toegang tot Ancestry.com voorbij de betaalmuur!

De meeste links vindt je vermoedelijk wel terug op Cyndi’s List of de Familysearch wiki, maar de FV databank en de Ancestry toegang zijn een mooie meerwaarde.

Is het ook gebruiksvriendelijk?

Ik moet zeggen dat ik niet dadelijk vond wat ik zocht, nl. de FV databank. Er zijn eigenlijk 3 niveaus met telkens weer andere informatie, en dat is helemaal niet duidelijk in het begin. Er is ten eerste de databank van FV, er is een pagina met links naar 4 grote websites en er is een derde pagina met links naar passagierslijsten per haven.

IMG_2301

1. De databank van Familiekunde Vlaanderen

Als je op één van de computers in het Magazijn op zoek wil gaan naar reizigers dan kom je op een scherm met een heel groot en lang zoekveld (zie foto). Dit zou duidelijk moeten zijn zou je denken, nochtans was mijn eerste reflex niet om daar mijn zoekvraag te tikken, maar om hier te klikken:

Ga op zoek naar een passagier
basic-icon-search Klik hier

Daarmee ging ik naar een ander scherm (zie punt 2). Ik vond het wel een beetje gênant toen ik achteraf toch dat grote zoekveld in de gaten kreeg. Ben ik de enige die het niet meteen ziet?
Volgens mij is het veel te lang en te leeg en staat daardoor ook de knop te veel rechts om op te vallen. Bovendien kom je eerst Ga op zoek naar een passagier. Klik hier tegen als je de tekst scant.

Het zou interessant zijn om een tijdje de bezoekers in de gaten te houden die ermee aan de slag gaan. Als eenvoudige verbetering zou ik wellicht het zoekveld wat inkorten en er een grijze tekst inzetten “zoek hier een passagier” of iets dergelijks. De Klik hier link en de tekst eronder zou ik dan onder het grote zoekveld plaatsen als Zoek in meer passagierslijsten.

Via Gazet van Antwerpen kan je tijdelijk zoeken in de databank van Familiekunde Vlaanderen: http://www.gva.be/dossiers/red-star-line. Haast je nu het nog kan, want ik vernam van het museum dat deze teaser eigenlijk al afgelopen moest zijn.

Van het museum kreeg ik nog de volgende reactie: “Voorlopig reserveren we bewust raadplegingen tot de fysieke omgeving van het museum. Mogelijk zullen we in de toekomst een online versie van de FV databank overwegen, maar dat is nu nog niet aan de orde“.

2. Bekende grote websites met passagierslijsten

Als je niet verder kijkt dan de eerste pagina, dan mis je heel wat. Je geraakt verder door te klikken op de ietwat verwarrende Klik hier link (zie punt 1).

Die link leidt naar een scherm met links naar 4 grote websites die passagierslijsten aanbieden: Ellis Island, Castle Garden, Familysearch en volledige toegang tot Ancestry.

 3. Links naar passagierslijsten per haven van aankomst

Onderaan de vorige pagina vindt je dan een onduidelijk linkje dat nog dieper gaat:

Zoekt u graag direct in specifieke databestanden dan vindt u op deze pagina een kort overzicht van passagierslijsten per haven van aankomst

Hier vindt je rechtstreekse links naar passagierslijsten voornamelijk op familysearch.org en archive.org.

Vanuit een gebruiksvriendelijkheidsstandpunt zijn links met namen als “klik hier” en “deze pagina” niet echt meteen duidelijk. Beter zou bijvoorbeeld zijn “Zoek direct in specifieke databestanden via een kort overzicht van passagierslijsten per haven van aankomst“.

 

Aanvullende bronnen?

De zoekmogelijkheden op de vreemdelingendossiers van de stad Antwerpen zouden een interessante en relevante aanvulling zijn voor de kennishoek:

 

Hoe krijg je die gevonden informatie nu thuis?

De fiches van de FV databank kan je delen via email (knop rechtsboven). Voor vondsten op externe websites ben je aangewezen op de mogelijkheden die de betreffende site aanbiedt. Ancestry resultaten kan je ook delen via email, als je wat zoekt. En anders ben je aangewezen op foto’s van het scherm… niet ideaal, neem je camera dus maar mee!

Heb je het ‘Magazijn‘ ook al uitgeprobeerd in het museum? Wat was je ervaring? Laat je mening hieronder achter.

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.