Mijn collectie fotoalbums

In de loop der jaren heb ik een mooie collectie van voornamelijk 19de- en vroeg 20ste-eeuwse fotoalbums opgebouwd.

Ik tracht alle albums te identificeren. Minstens probeer ik te achterhalen welke familie oorspronkelijk eigenaar was van het album, en vervolgens zo veel mogelijk individuele foto’s te identificeren.

Enkele voorbeelden van het identificatieproces kan je bekijken op Prezi.com. Het is een fantastisch platform om foto’s op te rangschikken. Het werkvlak is oneindig groot en je kan er naar hartelust op inzoomen en uitzoomen met het muiswieltje. Best eerst uitvergroten tot volledig scherm via het icoontje met de twee pijltjes rechtsonderaan.

Mijn collectie albums en foto’s heeft een fiche op Archiefbank Vlaanderen.

Legende bij de collectielijst

Albumformaat

Het formaat wordt weergegeven als aantal foto’s per pagina. Het wordt uitgedrukt als het aantal foto’s van het kleinste formaat die op een pagina voorzien zijn, indien nodig aangevuld met een ander formaat als dat zo voorzien is in het album.

Het meest voorkomende is 4 CDV pp: 4 cartes-de-visite per pagina, een dergelijk album bevat meestal ook pagina’s met 1 carte cabinet:

  • CDV = Carte-de-visite
  • CAB = Carte cabinet
  • pp = per pagina

Datering

Het vermelde jaartal slaat op het decennium van de oudste foto’s in het album. 1860 betekent de jaren 1860, dus 1860-1869.

De meeste albums bevatten voornamelijk foto’s die dateren van 1890-1914.

Volledigheid

Niet alle albums zijn al even ver geanalyseerd. De informatie wordt regelmatig aangevuld.

Plaatsnamen: de meestvoorkomende plaatsnaam staat eerst. Niet noodzakelijk alle plaatsnamen worden opgesomd, alleen de meestvoorkomende.

Mijn collectie