Doorzoek de “Directory of Photographers in Belgium” online

 

 

Update 15-12-2016: Dit artikel is achterhaald door de online databank van het FOMU Antwerpen waarin alle gegevens van het boek zijn opgenomen en uitgebreid. Ga dus meteen door naar  directorybelgianphotographers.be!

 

 

Directory of photographers in Belgium

De Directory of Photographers in Belgium, 1839-1905 is het belangrijkste naslagwerk om meer te weten te komen over een Belgische fotograaf uit die periode en om oude foto’s te dateren.

Het boek is te vinden in verschillende openbare bibliotheken en misschien ook bij uw genealogische vereniging. Als het in uw openbare biliotheek niet beschikbaar is dan is het er misschien wel aan te vragen via IBL.

Maar voor je de deur uit gaat kan je je geluk al eens beproeven met Google Books. Beide volumes van de Directory zijn in Google Books aanwezig, niet volledig raadpleegbaar, maar wel te doorzoeken met snippet view. Dit wil zeggen dat je in de tekst van het boek kan zoeken en bij de resultaten een kort fragment van het boek kan zien.

Hier zijn de links: Directory of Photographers in Belgium, 1839-1905 Volume I en Volume II. Volume II bevat alleen foto’s en is voor ons doel dus minder interessant.

Nu kan je van thuis uit al nagaan of de fotograaf die je zoekt wel degelijk vermeld wordt in de Directory en met wat geluk kan je zelfs al voldoende lezen over de fotograaf zodat je verder geen moeite hoeft te doen.

Ook als je het boek al hebt, zoals ik, is het wel eens nuttig om er “full text” in te kunnen zoeken. Het boek bevat immers geen register op namen noch op adressen, buiten de alfabetische index van fotografen per gemeente.

Tips

Zoeken in Google Books kan op elk woord, maar om een zo bruikbaar mogelijk resultaat te krijgen is het nuttig om te weten hoe het boek in elkaar zit:

Pagina uit de Directory, ter illustratie.

De fotografen en fotostudio’s worden op alfabetisch volgorde vermeld in 2 kolommen per bladzijde en in volgend formaat:

  • Achternaam gevolgd door initialen of voornaam, of volledige studionaam,
  • gevolgd door een lettercode, A, P, C of G voor resp. Amateur, Professional, Connected (een aan fotografie gerelateerde activiteit zoals verkoper van fotomateriaal) en Group (verenigingen of clubs), of een combinatie van die letters.
  • Op de volgende regel staat de geboorte- en overlijdensdatum indien gekend,
  • gevolgd door eventueel lidmaatschap van de Association Belge de Photographie (ABP).
  • Daaronder komen de data en plaatsen van activiteit met eventueel wat meer uitleg.

Achteraan het boek vindt je een alfabetische index van fotografen per gemeente, met achter de naam ook het beginjaar van de activiteit en de lettercode.

Wat zijn de gevolgen voor het zoeken?

  • Zoek op achternaam gevolgd door initialen of voornaam en zet er aanhalingstekens rond: “De Poorter E”. Als dat niets oplevert probeer dan ook op achternaam alleen, ook met aanhalingstekens als de achternaam uit verschillende delen bestaat.
  • Zoek op adres met aanhalingstekens rond: “Place de Meir 27”
  • Je krijgt resultaten uit de tekst, maar ook uit de index achteraan in het boek. Ook die laatsten kunnen nuttig zijn omdat achter de naam het startjaar van activiteit te vinden is.

De zoekresultaten geven aan op welke bladzijde het gezochte woord voorkomt en een afbeelding van de omringende tekst.

Problemen

Het is ook niet allemaal rozengeur en maneschijn:

  • helaas worden maar 3 zoekresultaten getoond, ook al zijn er meer.
  • omwille van de fouten inherent aan de automatische tekstherkenning (OCR) die gebruikt wordt om de scans naar tekst om te zetten is er geen enkele garantie dat de gezochte naam ook echt niet voorkomt in het boek als het zoeken geen resultaat oplevert. Soms is het enige resultaat er één uit de index, wat niet wil zeggen dat er geen vermelding is in de tekst, integendeel.
  • de afbeelding van de tekst is vrij klein en dikwijls niet goed leesbaar.

Toch kan het nuttig zijn om het eens te proberen, misschien heb je geluk.

Voor wie het naslagwerk regelmatig denkt te gebruiken is het nog vrij gemakkelijk tweedehands te vinden op de bekende koopjeswebsites of via Antiqbook.

Het boek loopt maar tot 1905, fotografen die later actief waren vind je er dus niet in terug. Daarom heb ik op deze blog aanvullingen gezet voor de fotografen in Antwerpen 1906-1920, en de fotografen in Gent 1906-1920. In de toekomst komt er waarschijnlijk ook nog één voor Brussel.

Nederland?

Ook het gelijkaardige naslagwerk van Steven Wachlin Photographers in the Netherlands is op Google Books te vinden, helaas zonder preview zoals zijn Belgische tegenhanger. De meeste fotografen zijn ook wel te vinden op RKD Artists, maar de informatie is er niet zo volledig als in het naslagwerk.

 

 

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

2 gedachten over “Doorzoek de “Directory of Photographers in Belgium” online

    1. Bedankt voor het aanbod!
      Maar ik heb het boek van Wachlin zelf ook in bezit, dus het zal niet nodig zijn.

      Succes met de nieuwe blog!

      Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.