Over mij

 

 

Peter. Natte plaat collodion foto, 2014.

Mijn naam is Peter Eyckerman, toen mijn grootvader (1912-2004) in de tweede helft van de jaren 1990 zijn oude familiefoto’s toonde, raakt ik meteen gefascineerd. Hij vertelde over zijn ouders en broers en zussen, over zijn peter en andere familieleden. Dat was het begin van mijn passie voor de genealogie en voor de oude fotografie.

Ik begon aan de familiestamboom, waarmee ik lange tijd vastliep in 1726 in het Waasland. Ik vermoedde sterk een connectie met de Eyckermans uit Zichem. Maar pas na lang zoeken kon ik het bewijzen via een 17de eeuwse rondreizende soldaat. Uiteindelijk ging ik alle naamgenoten in kaart brengen en verbinden. Via publicatie op mijn website kreeg ik interessante contacten met verdere takken in België, Frankrijk, Réunion en Canada.

Onderzoek naar de familie Eykerman (zonder ‘c’) gaf mij zin om ook onderzoek voor anderen te doen. Het één leidde tot het andere, en na veel overwegen en nadenken koos ik jaren later voor een carrièrreswitch: van goed betaalde software engineer (met al een burn-out en heroriëntiering achter de rug, dat speelde ook mee), naar het grote risico om als zelfstandig genealoog te beginnen in 2011.

Ik heb het mij tot nu toe nog niet beklaagd en heb al veel boeiende onderzoeken mogen uitvoeren voor klanten, uiteraard in de burgerlijke stand en de parochieregisters, maar ook in bevolkingsregisters, militieregisters, schepenregisters, penningkohieren, enz… in diverse rijksarchieven en stadsarchieven.

Oud schrift leerde ik beter lezen door de vrijwilligersopleiding van Itinera Nova (op 15e eeuwse Leuvense Schepenregisters) en door de bijscholing Paleografie aan de Bibliotheekschool van Gent, en natuurlijk door veel te oefenen in de praktijk…

Ik ben auteur van de cursus Genealogie van NHA en ben docent voor die cursus in België. Ik gaf ook twee keer het genealogische deel van de cursus “Schrijf uw eigen familiegeschiedenis” van Davidsfonds en Cegesoma.

Ik ben lid van de algemene vergadering en van de raad van bestuur van Familiekunde Vlaanderen. Ik ben actief als vrijwilliger in werkgroepen van Familiekunde Vlaanderen en als webmaster van Familiekunde Vlaanderen Regio Antwerpen en als technische ondersteuning van het collectief van bidprentjesverzamelaars wb-stamboom-bidprenten.be. Ik ben ook lid van het CBG (Centrum voor Familiegeschiedenis, Nederland).

Mijn ICT kennis zet ik in voor de genealogie door databanken op te zetten om genealogisch interessante gegevens te ontsluiten, zie onder meer de databanken op Familiekunde Vlaanderen Regio Antwerpen, de bidprentjesdatabank en de volkstellingenkaart op deze website.

De oude familiefoto’s van zowel vaders- als moederskant bleven mij ondertussen intrigeren. Ik ontdekte bovendien dat er ook een 19de-eeuwse fotograaf in de familie voorkwam. Ik wilde die foto’s kunnen identificeren en dateren en verdiepte mij daarin. Ik begon het weinige dat erover bestond te lezen, vooral Brits en Amerikaans werk. Ik probeerde dat werk toe te passen op onze situatie, verzamelde hopen oude foto’s, onderzocht fotografen, oude fototechnieken, modetrends, krantenadvertenties, … Daaruit ontwikkelde ik een systematische methode om foto’s te dateren en te identificeren. Uiteindelijk besloot ik om die kennis ter beschikking te stellen van andere genealogen. Ik bood fotodatering aan op mijn website en alles kwam in een stroomversnelling door de vraag van Familiekunde Brussel in 2012 om er een lezing over te geven. Tientallen lezingen volgden in België en Nederland, enkele artikels voor tijdschriften en een vaste fotorubriek in Vlaamse Stam. Ondertussen zijn er ook praktische workshops over het dateren van oude foto’s bijgekomen.

Mijn passie voor oude foto’s beperkt zich niet tot het analyseren, dateren en identificeren, maar ik experimenteer ook zelf met oude fototechieken zoals natte plaat collodium positieven en negatieven (wet plate fotografie, 1851), droge plaat collodium negatieven (ca. 1861), zoutdruk (1839), cyanotypie (blauwdruk, 1842), daglicht collodium zilverdruk (DCZ, ca. 1880), …

 

Ik denk dat mijn sterkte de combinatie is van online zoekvaardigheid en ICT met genealogie, ik kan snel veel informatie vinden, verwerken en analyseren en die toepassen op bestaande problemen.

Als professioneel genealoog

Ik ben oorspronkelijk opgeleid als landbouwkundig ingenieur, de chemische achtergrond helpt bij de fotografische experimenten, en heb daar zowel een opleiding informatica als een graduaat Bibliotheekwezen en Documentaire Informatiekunde aan toegevoegd. In het kader van deze laatste opleiding zette ik met een collega de Open Access databank van eindwerken van Vlaamse archief- en bibliotheekopleidingen op. Ik was ook projectmedewerker/ontwikkelaar van het tweede deel van het succesvolle DoKS project: een Open Access databank van eindwerken van Vlaamse hogeschoolstudenten, de meeste eindwerken zijn ook integraal te downloaden. Het is een mooie bron van praktijkkennis.

Naast een ruime ervaring als software ontwikkelaar was ik enkele jaren wetenschappelijke medewerker en onderzoeker aan de KULeuven bij het Centrum voor User experience Onderzoek rond usability, gebruiksvriendelijkheid en gebruikerservaring. Ik werkte er ook mee aan een publicatie: Laporte, L., Eyckerman, P., Zaman, B. (2009). Designing a mobile task based UI for tourists. ACM http://doi.acm.org/10.1145/1613858.1613946.

Mijn Meyers-Briggs persoonlijkheidstype is INTP, wat mij bij uitstek geschikt maakt om bijvoorbeeld genealoog en fotodetective te zijn. Bekijk maar deze uitleg over INTP:

Rustig en gereserveerd. Houden van theoretisch en wetenschappelijk speurwerk. Verkiezen problemen op te lossen door logica en analyse. Zijn hoofdzakelijk geïnteresseerd in ideeën en houden niet zo van feestjes en praatjes. Hebben scherp afgelijnde interesses. Hebben behoefte aan een carrière waarbij een sterke interesse nuttig is.

 

Je vindt me ook op LinkedIn, Facebook Twitter, Instagram.

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels? Je kan op deze blog inschrijven via  of via email.

 

Peter Eyckerman
Leugenberg 147
2180 Ekeren
België

email: spoorzoeker@petereyckerman.be
gsm: 0484 /15 69 87
btw: BE 0836.578.973