Over mij

 

 

Peter. Natte plaat collodion foto, 2014.

Mijn naam is Peter Eyckerman, toen mijn grootvader zaliger in de tweede helft van de jaren 1990 zijn oude familiefoto’s toonde, raakt ik meteen gefascineerd. Hij vertelde over zijn ouders en broers en zussen, over zijn peter en andere familieleden. Dat was het begin van mijn passie voor genealogie en voor oude fotografie.

Genealoog

Na onderzoek van mijn eigen familienaam begon ik ook onderzoek voor anderen te doen. Het één leidde tot het andere, en na veel overwegen en nadenken koos ik in 2011 voor een carrièrreswitch: van goed betaalde software engineer, naar zelfstandig genealoog.

Dat heb ik mij nog niet beklaagd, ik mocht al veel boeiend onderzoek verrichten voor klanten uit België en het buitenland.

Ik kreeg de kans om de cursus Genealogie van NHA in afstandsonderwijs te schrijven en ben docent voor die cursus in België. Ik gaf ook twee keer het genealogische deel van de cursus “Schrijf uw eigen familiegeschiedenis” van Davidsfonds en Cegesoma.

Foto expert / fotodetective

Onderzoek naar foto’s is een ondergewaardeerd onderdeel van de (familie)geschiedenis.

Ik onderzoek en specialiseer mij in datering, analyse en identificatie van oude familiefoto’s en alles wat daarmee te maken heeft. Mijn interesse, kennis en expertise liggen voornamelijk bij de alledaagse portretfotografie: commerciële fotostudio’s en amateurfoto’s. Vernacular photography is de Engelse term, in tegenstelling tot kunstfotografie.

Vanuit de beperkte bestaande literatuur over datering, veel eigen literatuuronderzoek en bronnenonderzoek, experiment en veel praktijkervaring ontwikkelde ik een systematische methode om foto’s zo nauwkeurig mogelijk te dateren.

Eerst ontwikkelde ik de methode en de daarbij horende basisinformatie en expertise voor de periode voor de Eerste Wereldoorlog. Dezelfde basismethode pas ik ook toe voor recentere foto’s uit de twintigste eeuw. De basisinformatie en expertise nodig in de recente periode verschilt sterk van die voor de vroege periode.

Sinds 2012 gaf ik er al tientallen lezingen over in België en Nederland. Workshops, tijdschriftartikels en een vaste fotorubriek in Vlaamse Stam volgden.

 

Vrijwilligerswerk en verenigingen

De passie en de kennis van amateurgenealogen is niet te onderschatten. Deze kennis wordt verzameld bij Familiekunde Vlaanderen, waar ik lid ben van de raad van bestuur en de algemene vergadering.

Ik ben actief als vrijwilliger in werkgroepen en projecten van Familiekunde Vlaanderen en als webmaster van Familiekunde Vlaanderen Regio Antwerpen.

Mijn ICT kennis zet ik in voor de genealogie door databanken op te zetten om genealogisch interessante gegevens te ontsluiten, zie onder meer de databanken op Familiekunde Vlaanderen Regio Antwerpen, de bidprentjesdatabank en de volkstellingenkaart op deze website.

Ik ben ook lid van de Association of Professional Genealogists en van het CBG – Centrum voor Familiegeschiedenis in Nederland.

Oude fototechieken in de praktijk

Mijn passie voor oude foto’s beperkt zich niet tot het analyseren, dateren en identificeren. Ik experimenteer dankzij cursussen in het FotoMuseum Antwerpen ook zelf met oude fototechieken zoals natte plaat collodium positieven en negatieven (wet plate fotografie, 1851), droge plaat collodium negatieven (ca. 1861), zoutdruk (1839), cyanotypie (blauwdruk, 1842), daglicht collodium zilverdruk (DCZ, ca. 1880), … Daardoor weet ik ook beter waarover ik praat.

Scholing

Ik ben oorspronkelijk opgeleid als landbouwkundig ingenieur, de chemische achtergrond helpt bij fotografische experimenten.

Daarna kwam zowel een beroepsopleiding informatica als een graduaat Bibliotheekwezen en Documentaire Informatiekunde. In het kader van deze laatste opleiding zette ik met een collega de Open Access databank van eindwerken van Vlaamse archief- en bibliotheekopleidingen op. Ik was ook projectmedewerker/ontwikkelaar van het tweede deel van het succesvolle DoKS project: een Open Access databank van eindwerken van Vlaamse hogeschoolstudenten.

Naast een ruime ervaring als software ontwikkelaar was ik enkele jaren wetenschappelijke medewerker en onderzoeker aan de KULeuven bij het Centrum voor User experience Onderzoek rond usability, gebruiksvriendelijkheid en gebruikerservaring. Ik werkte er ook mee aan een publicatie: Laporte, L., Eyckerman, P., Zaman, B. (2009). Designing a mobile task based UI for tourists. ACM http://doi.acm.org/10.1145/1613858.1613946.

Zie ook op LinkedIn.

Persoonlijkheid

Mijn sterkte is zeker de combinatie van mijn analytische en pragmatische ingenieursgeest met goede (online) zoekvaardigheid en informaticakennis. Ik kan snel veel informatie vinden, verwerken en analyseren en die toepassen op bestaande problemen.

Mijn Meyers-Briggs persoonlijkheidstype is INTP, wat mij bij uitstek geschikt maakt om bijvoorbeeld genealoog en fotodetective te zijn. Bekijk maar deze uitleg over INTP:

Rustig en gereserveerd. Houden van theoretisch en wetenschappelijk speurwerk. Verkiezen problemen op te lossen door logica en analyse. Zijn hoofdzakelijk geïnteresseerd in ideeën en houden niet zo van feestjes en praatjes. Hebben scherp afgelijnde interesses. Hebben behoefte aan een carrière waarbij een sterke interesse nuttig is.

 

Als professioneel genealoog

 

Je vindt me ook op LinkedIn, Facebook Twitter, Instagram.

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels? Je kan op deze blog inschrijven via  of via email.

 

Peter Eyckerman
Leugenberg 147
2180 Ekeren
België

email: spoorzoeker@petereyckerman.be
gsm: 0484 /15 69 87
btw: BE 0836.578.973