4 manieren om de Koninklijke Bibliotheek van België te gebruiken voor je stamboom

De Koninklijke Bibliotheek van Belgïe (KBR) is misschien niet de eerste plaats waar je aan denkt voor je stamboom of genealogisch onderzoek, maar toch is er – ondertussen zelfs online – heel wat interessants te vinden. Hieronder 4 online manieren om van de collecties van de Koninklijke Bibliotheek te profiteren.

File:Mont des Arts Bruxelles.JPG
Kunstberg, Brussel. Links de KBR. Foto Jonathan Nélis (Wikimedia Commons).

1. Oude Kaarten – Cartesius

cartesiusDe Cartesius databank bevat kaarten, plannen en luchtfoto’s van België en Midden-Afrika. Het is een samenwerking van het Nationaal Geografisch Instituut, de Koninklijke Bibliotheek, het Rijksarchief en het Koninklijk Museum van Midden-Afrika. Je vindt er dus meer dan alleen de collectie van de KBR. Cartesius is nog maar pas gelanceerd en er zouden nog kaarten moeten bijkomen.

Een heel mooi en nuttig initiatief, maar het gebruik is even wennen, het zit wat vreemd in elkaar:

  • Je moet op de kaart inzoomen op het gebied of de stad die je interesseert.
  • Dan op “Zoek” klikken. Je krijgt dan een resultatenlijst.
  • Als je op een resultaat klikt dan opent de kaart in een nieuw venster.

Die resultaatkaart kan gewoon een jpg bestand zijn, of de GIS-viewer van het NGI, of de afbeeldingsviewer van de KBR, …

Als je bijvoorbeeld de Ferrariskaart wil bekijken zonder door alle resultaten te moeten lopen kan je in het bovenste veld “Ferraris” intikken. Je moet dan op de enter-toets drukken, er is op dat moment namelijk geen “zoek” knop meer te zien…

Ik schreef eerder al over Oude kaarten online vinden voor België en Nederland.

2. Oude Kranten – BelgicaPress

belgicapressDe BelgicaPress databank bevat gedigitaliseerde Belgische kranten in bezit van de KBR. In de KBR zelf zijn ze tot 1970 in te kijken op de computers aldaar, online slechts tot en met de eerste wereldoorlog. De kranten zijn met OCR naar tekst omgezet, je kan er dus op eender welk woord in zoeken.

Kranten zijn absoluut een interessante bron voor de stamboomonderzoeker: zoek op familienaam en je kan bijvoorbeeld berichten van de burgerlijke stand vinden of verkopingen van gronden of huizen, en als je geluk hebt zelfs een artikel over een voorouder.

Meer over gedigitaliseerde kranten vind je in punt 3 van het artikel 5 onmisbare websites voor je familiegeschiedenis.

3. Gedigitaliseerde collecties

catalogusIn de catalogus van de KBR kan je kiezen om “Enkel gedigitaliseerde collecties” te doorzoeken. Dat is interessant want dan kan je meteen het gevonden resultaat bekijken.

De digitale bibliotheek Belgica bevat heel wat gedigitaliseerde oude boeken, maar helaas kan je er niet Google Books-gewijs full text in zoeken. Het zoeken gaat gewoon via de catalogus. Je moet al titel of auteur kennen of op trefwoord zoeken om iets te vinden.

Het intikken van een familienaam gaat wellicht niet veel relevants te voorschijn toveren. Het interessantste is om bijvoorbeeld eens op de gemeente van je voorouders te zoeken. Vergeet niet om ook de oude spelling van de gemeentenaam te gebruiken, bijvoorbeeld ‘Eeckeren’ in plaats van ‘Ekeren’. Je vind dan boeken, penningen, kaarten, …

4. Familieberichten

familieberichtenMisschien onverwacht, maar de KBR bezit ook familieberichten én ze zijn online ontsloten. Via de catalogus (kies voor Familieberichten) vind je een index op 20.000 overlijdensberichten, geboortekaarten en aankondigingen van huwelijken en priesterwijdingen. Ze dateren van de 19de en zelfs de 18de eeuw en het zijn in hoofdzaak overlijdensberichten. Het is zeker de moeite om eens na te kijken of er geen oud familiebericht van je voorouders beschikbaar is. Je moet er dan wel heen om het te bekijken, of je kan een reproductie laten maken.

 

Ken je iemand die dit artikel interessant zou vinden? Het is gemakkelijk te delen via onderstaande sociale media knoppen.

 

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

4 gedachten over “4 manieren om de Koninklijke Bibliotheek van België te gebruiken voor je stamboom

  1. Hello Peter

    Voor mijn opzoekingen zocht ik dikwijls in gratis boeken .
    Tegenwoordig lukt het mij niet meer deze boeken te lezen met mijn laptop,
    in het vak ”livre gratuit” kan ik de toets PC of laptop niet meer vinden; de andere mogelijkheden :tablette/iPod of lecteur numérique leiden mij ook niet neer de mogelijkheid PC of Laptop, kan je mij helpen aub.

    Bij voorbaat dank

    1. Als je in Google Books over de knop “eboek – gratis” gaat met de muis dan verschijnt een keuzemenu. Je moet gewoon voor “Downloaden PDF” kiezen, er is geen aparte link voor PC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.