Gratis zoeken in de digitale bibliotheek van Geneanet

logo_geneanetOp de bekende genealogische website Geneanet.org kan je, naast zoeken in gepubliceerde stambomen, ook zoeken in de “Bibliotheek”. Je zoekt op een familienaam en je krijgt resultaten uit de digitale bibliotheek. De resultatenlijst toont mooi de context van de gevonden naam zodat je gemakkelijk kan zien of het misschien interessant is. Tot zover is alles gratis.

Klik je door op een resultaat dan kom je op een pagina die zegt “Deze dienst is voorbehouden aan de leden van de Bevoorrechte Club“. Je kan nu lid worden van de bevoorrechte club en rechtstreeks de documenten uit de digitale bibliotheek bekijken.

Geen betalend lid worden en toch de resultaten bekijken?

Wil je dat niet, dan is alles nog niet verloren. De digitale bibliotheek van Geneanet is namelijk voor een groot deel (misschien wel volledig?) samengesteld uit werken die je ook in andere, gratis toegankelijke, digitale bibliotheken vindt.

De doorklikpagina toont zelfs mooi waar het werk vandaan komt: kijk rechtsboven en je vind er de titel van het werk en daaronder de bron, bv “Bron: Gallica”. En … je kan zelfs doorklikken op de naam van de bron naar de betreffende website, hoewel het niet meteen duidelijk is dat dit een link is.

Dus wat doe je? Selecteer en kopieer de titel, klik door naar de bronwebsite en plak daar (een deel van) de titel in het zoekveld. Vervolgens zoek je in het gevonden werk op de naam die je oorspronkelijk zocht.

Welke bronnen gebruikt Geneanet?

Tot nu toe heb ik sterk de indruk dat er maar 3 grote bronnen zijn:

  • Gallica van de Nationale Bibliotheek van Frankrijk (bron: “Gallica”)
  • Internet Archive (bronnen: “Internet Archive” en “Creative Commons license: Public Domain”)
  • Kungliga biblioteket van de Zweedse Nationale Bibliotheek (bron:  Kungliga biblioteket)

Onlangs ontdekte ik nog een kleinere bron:

  • De Evangelist (theologienet.nl), met genealogisch interessante documenten over de Reformatie in de Zuidelijke Nederlanden.

Je kan dus beter rechtstreeks in die gratis digitale bibliotheken gaan zoeken, zou je denken.

Inderdaad, voor Gallica zeker, met Kunliga heb ik geen ervaring, maar in het geval van Internet Archive bestaat er geen echt volledig betrouwbare en gemakkelijke manier om meteen in de hele collectie te zoeken op de inhoud. Je kan er enkel in één werk per keer zoeken.

Er zijn gelukkig wel enkele manieren om te zoeken in Internet Archive. Bovendien geeft Geneanet soms meer resultaten dan de andere manieren. De zoekfunctie van Geneanet is dus een zeer nuttig instrument om in het Internet Archive te zoeken!

Heb je nog andere bronnen ontdekt voor de Geneanet digitale bibliotheek? Reageer dan zeker hieronder op dit artikel.

 

 

De foto’s uit mijn collectie zijn in principe niet te koop, maar een ernstig bod kan ik altijd in overweging nemen.

8 gedachten over “Gratis zoeken in de digitale bibliotheek van Geneanet

  1. ik zou graag mijn stamboom opzoeken in mannelijke lijn
    hoe kan u mij hier bij helpen?

    wij zouden komen uit de regio olen geel belgie
    daar voor uit nederland,denk ik

    mvg

  2. Heb ik de Databank West-Vlaanderen goed ‘overgenomen’methet volgende? Esther Adriana Dugardin figureert niet in uw Genealogy als jongste dochter van Petrus Franciscus Dominicus Dugardin x Esperantia Elisa Derynck ?
    Ik ben bezig met een (meer uitgebreide) stamreeks van Leonardus Derynck, x Catharina Isabella Rosalia Huysseune, zoon van Jan-Baptiste Derynck, x Regina Demeulenaere, op zijn beurt zoon van Petrus Josephus Derynck, x Theresia Maertens, waar het spoor in het verleden verzwindt!! Graag een opkikkertje, maar houd er rekening mee dat ik allesbehalve een fanaat van Internet ben….
    Met dank bij voorbaat,

    Guido De Sutter
    Ambenaar i.r.
    PRO-GEN-ADEPT
    SINT-TRUIDEN

  3. Heb ik de Databank West-Vlaanderen goed ‘overgenomen’methet volgende? Esther Adriana Dugardin figureert niet in uw Genealogy als jongste dochter van Petrus Franciscus Dominicus Dugardin x Esperantia Elisa Derynck ?
    Ik ben bezig met een (meer uitgebreide) stamreeks van Leonardus Derynck, x Catharina Isabella Rosalia Huysseune, zoon van Jan-Baptiste Derynck, x Regina Demeulenaere, op zijn beurt zoon van Petrus Josephus Derynck, x Theresia Maertens, waar het spoor in het verleden verzwindt!! Graag een opkikkertje, maar houd er rekening mee dat ik allesbehalve een fanaat van Internet ben….
    Met dank bij voorbaat,

    Guido De Sutter
    Ambtenaar i.r.
    PRO-GEN-ADEPT
    SINT-TRUIDEN

  4. Geachte, Ik zoek inlichtingen over RENSONNET JACQUES FRANCOIS Geboren te Moelingen-Mouland op 26-08-1854 Hij was de zoon van Rensonnet Mathieu François & BELFONTAINE Marie Catharine. Zijn vader was douanier. Hij is overleden in Kota Radja (Banda Atjeh Indonesië) op 12-10-1886 door executie. Kan u mij helpen ? Met dank.

  5. Ik ben op zoek naar familie dat nog leeft . Door druk van thuis uit heb ik mijn familie naam laten veranderen naar . de Clerck mijn officiële familie naam is Bockstal en ben op zoek naar alle 2 . En ok achter die van mijn grootmoeder haar achter naam dat daar ok nog familie van bestaat die was samen met grote vader Jean-pierre de Clerck
    Met vriendelijke groeten Ivory de Clerck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.